ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjejlaget hånades när de ställde upp i pojkligan – besegrade alla

Hugo Ewald · 17 Maj 2017
Uppdaterad 17 Maj 2017
Flickorna utsattes för sexistiska kommentarer och domare kallade laget för "Las princesas", prinsessorna.

Flickorna utsattes för sexistiska kommentarer och domare kallade laget för "Las princesas", prinsessorna. Foto: AEM Lleida


När det spanska fotbollslaget AEM Lleida, som bara består av flickor, först ställde upp i en liga med pojklag tvivlade alla på dem. Men de krossade alla fördomar, och vann alla utom en av alla 22 matcher de spelade.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige har det svenska damlandslaget i fotboll genomgående lyckats bättre internationellt än det svenska herrlandslaget. Men i Spanien har damlag inom fotboll haft det svårare. Spaniens högsta liga för damfotboll lyckades inte erhålla en sponsor förrän 2016, och det spanska landslaget medverkade i fotbolls-VM först 2015. Inte ens Real Madrid, landets mest lyckade fotbollsklubb, har ett damfotbollslag.

2014 valde amatörlaget AEM Lleida, som i ett decennium fokuserat på damfotboll, att registrera ett av sina lag i en pojkliga för första gången efter att de tidigare spelat i dedikerade tjejligor. I Spanien får nämligen pojkar och flickor spela tillsammans i samma ligor fram tills att de fyllt 14. Det skriver New York times.

– Vi kände att vi behövde låta våra tjejer tävla mot pojkarna eftersom de behövde extra starka motståndare för att utvecklas, säger klubbens generaldirektör José María Salmerón till New York times.

Då var det många som tvivlade på beslut. AEM-chefen Sergio Gonzáles beskriver det som att föräldrar kallade dem galna, och att det var deras ansvar om flickorna förnedrades.

I början var det svårt. I debutsäsongen hamnade AEM Lleida på plats 12 av 18 lag. Flickorna utsattes för sexistiska kommentarer och domare kallade laget för ”Las princesas”, prinsessorna.

Men två säsonger senare vann de äntligen, efter att ha vunnit alla utom en av säsongens 22 matcher.

– Det är svårt att förlora mot tjejer. Men de här är riktigt bra, sa en spelare i ett av motståndslagen till New York times.

Nu hoppas AEM att de kan använda den här säsongens succéresultat för en crowdfundingkampanj som de hoppas kan dra in motsvarande 87 000 svenska kronor. Pengar som ska gå till ökade träningsmöjligheter för laget, eftersom det spanska fotbollsförbundet inte erbjuder något stort stöd för tjejlag på gräsrotsnivå.

– Kvinnor har gjort rejäla framsteg. Men ojämnlik behandling finns fortfarande. När det kommer till fotboll för unga finns det pojklag med stora resurser för pojkarna. Tjejerna måste kämpa själva, säger Sergio Gonzáles till New York times.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro