ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjetjener utpekas för journalistmord

Patrick Ekstrand · 28 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Riksåklagare Jurij Tjajka informerar Rysslands president Vladimir Putin om gripandet av de tio misstänkta för mordet på Anna Politkovskaja. 

Riksåklagare Jurij Tjajka informerar Rysslands president Vladimir Putin om gripandet av de tio misstänkta för mordet på Anna Politkovskaja.  Foto: AP


klar

Artikellänk är kopierad

RYSSLAND. Tjetjenska yrkesmördare, med hjälp av ryska säkerhetstjänstemän, utpekas för att ha skjutit ihjäl den Kremlkritiska journalisten Anna Politkovskaja (bilden).

Landsflyktige oligarken Boris Berezovskij antyds ligga bakom dådet.– Tio personer har gripits i samband med fallet och de kommer mycket snart att åtalas för detta grova brott, sa riksåklagaren Jurij Tjajka i går.

Enligt Tjajka organiserades mordet av en tjetjensk yrkesmördare, med flera liknande mord på sitt samvete. Gärningsmannen tillhör de gripna. Bland de gripna finns också tjänstemän från polisen och säkerhetstjänsten FSB.

Den som gav order om mordet är rysk medborgare, men befinner sig utomlands. Syftet ska ha varit att misskreditera Ryssland.

Politkovskaja ska ha känt den huvudansvarig.

"Jättesvårt att säga vad som är sanning"

RYSSLAND. Mordet på Anna Politkovskaja har klarats upp, enligt den ryske riksåklagaren. På tiden, anser framför allt Kreml som har varit föremål för insinuationer om att den ryska regeringen ville tysta en av sina främsta kritiker.

– Det fanns en väldig press på ryska regeringen att visa att man gör allt för att visa att man kan lösa mordet, säger Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin som är forskare på Utrikespolitiska institutet.

Samtidigt oroar sig nog många för att de ryska myndigheterna bara ville hitta en syndabock.

– Det intressanta framöver är därför hur pass öppen processen blir så att man kan granska de här uppgifterna, säger Vendil Pallin.

– Det är jättesvårt att säga vad som är sanning.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro