ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjuvåkte i ett och halvt år – kan få fängelse

Tobias Andersson Åkerblom · 3 Mar 2014
Uppdaterad 4 Mar 2014

En 33-årig man ska ha åkt tåg mellan Falkenberg och Göteborg under ett och ett halvt års tid utan att betala. Nu åtalas han för bedrägligt beteende, som kan ge fängelse. Han krävs även på över 10 000 kronor av Skånetrafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christina Blom

Det var mellan juli 2012 och januari 2014 som 33-åringen åkte tåg på sträckan Falkenberg till Göteborg utan att betala, enligt åtalet. Sammanlagt ska han ha åkt 46 gånger utan biljett – för en kostnad av 10 230 kronor.

33-åringen ska ha satt i system att resa utan att betala, enligt polisanmälan. När tågvärdarna kom på honom utan biljett ska han ha identifierat sig, skrivit under och fått en faktura för att betala senare, men inte gjort det.

– Åklagaren har en tung bevisbörda. Om det inte kan uteslutas att han faktiskt har haft för avsikt att betala, men inte haft råd att betala, då är det inget brott utan en vanlig skuld som uppkommer, säger Metros rättsexpert Stefan Wahlberg.

I förhör med polisen säger mannen att han pendlar till sitt jobb i Varberg. När han inte hade biljett tänkte han att han tar en faktura och så får det lösa sig sedan. Men han trodde inte att det var brottsligt att inte köpa biljett. Det är inte heller kriminellt i Sverige att inte betala sina skulder, menar Stefan Wahlberg.

– För att det ska bli kriminellt så krävs det att du begår gärningen med ett uppsåt att vilseleda, säger han.

Nu åtalas mannen för bedrägligt beteende, ett brott som kan ge fängelse i högst sex månader.

Samtidigt kräver Skånetrafiken att han betalar tillbaka 10230 kronor – plus ränta. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro