ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tjuvaktig brevbärare inför rätta efter fälla

Tobias Andersson Åkerblom · 5 Sep 2014
Uppdaterad 6 Sep 2014

Foto: Polisen


Postkontoret hade flest försvunna brev i hela landet. Cheferna gillrade en fälla – och ertappade brevbäraren, som ska ha stulit tusentals kronor ur brev. Nu börjar rättegången mot mannen, som uppger att han lärt sig en läxa”.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Polisen

Metro har tidigare berättat om brevbäraren som står åtalad för grov stöld och brytande av post- och telehemlighet.

Stölderna ska ha börjat förra året och pågått fram till den 25 mars i år. De uppdagades efter att Postens säkerhetsavdelning kunde konstatera att kontoret i Göteborg hade flest försvunna brev av hela landets nästan 400 brevbärarkontor.

Då kontaktade de kontoret – och gillrade en fälla. En av brevbärarens kollegor berättade att han hade sett honom stoppa brev i fickorna och slänga öppna kuvert. Därför satte ledningen upp nya övervakningskameror och täckte riggade kuvert i uv-pasta som skulle synas på mannen fingrar. Mannen konfronterades sedan när ett av dem saknades.

Kriminalvården rekommenderar nu att brevbäraren, som är i 50-årsåldern, får villkorlig dom, eventuellt i kombination med samhällstjänst. Han ”har lärt sig en läxa”, säger han enligt Kriminalvårdens utredning. Motivet till brottet var enkelt, enligt hans egen utsago i förhör med polisen.

– Dålig ekonomi. Vi byggde ett hus för länge sedan och sålde med stor förlust och har betalt till Kronofogden varje månad. Det är mellan sju och nio tusen kronor varje månad, säger han till polisen.

Brevbäraren uppger att han kom över kontanter och presentkort för mellan två och fem tusen kronor. Men förutom ett eventuellt straff så riskerar mannen även att tvingas betala 7 185 kronor i skadestånd för postens två utredares hotellvistelser på Scandic Opalen i Göteborg – när de gillrade fällan.

Rättegången mot mannen börjar på måndag.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro