ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Tjuvarnas högtid är här – så skyddar du dig mot inbrott

Filip Joelsson · 3 Dec 2018
Uppdaterad 3 Dec 2018
November och december är de månader när flest inbrott anmäls, enligt siffror från Brå. På bilden syns foton från en uppbruten ytterdörr hämtade från ett av polisens förundersökningsprotokoll.

November och december är de månader när flest inbrott anmäls, enligt siffror från Brå. På bilden syns foton från en uppbruten ytterdörr hämtade från ett av polisens förundersökningsprotokoll. Foto: Polisen.


November och december sticker ut i inbrottsstatistiken. Aldrig anmäls så många inbrott i lägenheter och villor som vid den här tiden på året. Men det finns flera sätt att tillgå för att hålla tjuvarna borta.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år anmäls runt 22 000 inbrott i bostäder runt om i Sverige, enligt statistik från brottsförebyggande rådet, Brå.

Särskilt flitiga är inbrottstjuvarna i november och december. Metro har tittat på antalet anmälda inbrott i bostäder, månad för månad, mellan 2008 och 2017, och bilden är tydlig. Under de senaste 10 åren toppar november inbrottsligan år efter år, oftast tätt följt av december.

– Det tenderar att bli så när vi kommer in i den mörka årstiden, tyvärr. Risken att bli upptäckt minskar i mörkret, samtidigt som färre personer är ute och rör på sig i områdena. Då skapas möjligheterna för tjuvarna, säger Tomas Håkansson, kommissarie vid polisens nationella operativa avdelning region syd, som ansvarar för mängdbrotten i Sverige, där bostadsinbrotten ingår.

Inbrottsfallen är svåra att lösa för polisen. 2017 anmäldes 22 600 bostadsinbrott i Sverige. 3 procent av dessa klarades upp.

quotation startDet är inte en siffra vi är stolta över.quotation end

– Det är inte en siffra vi är stolta över, men det beror på flera faktorer. Dels sker brotten ofta snabbt och utan vittnen. Ofta upptäcks brotten dagar efter att det begåtts, till exempel om man varit bortrest, och då blir det ännu svårare att finna eventuella spår, säger Tomas Håkansson.

Kristina Lones är en av många som råkat ut för inbrott i sin bostad under hösten. När hon kom hem till parhuset i Enskede i södra Stockholm efter jobbet för ett par veckor sedan, upptäckte hon att någon varit i huset.

– Garderober och lådor var utdragna och saker var borta. De hade tagit sig in via vädringsfönstret och ut genom altandörren som vätter mot en skogsparti, säger hon, och tillägger:

– Det värsta var att de tog flera kassar med studentpresenter till min dotter. Det gjorde mig verkligen ledsen och kändes som en kränkning, säger Kristina Lones.

Hon tog sig över till grannen och larmade polisen, som snabbt kom till platsen. Men trots att de gjorde en teknisk undersökning tror Kristina inte att hon kommer få återse dotterns studentpresenter.

– Det här är tredje gången jag råkar ut för inbrott så jag talar av erfarenhet. Polisen sa att möjligheten alltid finns att de kan stöta på tjuvens DNA vid något annat inbrott i framtiden, men jag tror inte att jag kommer få tillbaka någonting.

quotation startJag tycker att man ska ha rörelsekänslig belysning om man bor i hus, speciellt vid den här tiden på året.quotation end

Polisen arbetar förebyggande mot inbrott. Dels genom lokala, operativa insatser där poliser rör sig i inbrottsdrabbade områden, men också via kampanjer för att informera om hur man kan hålla tjuvarna ute.

– I somras hade vi till exempel en kampanj där vi delade ut en informationsfolder om inbrott vid varje passansökan, för att belysa vikten av att säkra sitt hem när man är på semester, säger Tomas Håkansson.

På polisens hemsida finns även en rad tips att tillgå för att säkra sitt hem, men det finns några som Håkansson vill trycka lite extra på.

– Framförallt är det viktigt med en god grannsamverkan, som ofta sker i samarbete med polisen. Sen tycker jag att man ska ha rörelsekänslig belysning om man bor i hus, speciellt vid den här tiden på året.

En relativt ny metod gör det även möjligt att DNA-märka sina gods, i händelse av att de blir stulna. På så vis kan stöldgodset åter hamna i rätt händer.

– Det är en osynlig vätska med ett unikt DNA, som man ofta kan skaffa via sitt försäkringsbolag. Då kan vi identifiera godset om det anträffas, säger Håkansson.

Kristina Lones kommer nu att prata ihop sig med sina grannar om hur de ska hålla tjuvarna borta.

– Vi på gatan i föreningen har sagt att vi ska prata ihop oss och försöka göra något. Det är svårt eftersom det handlar om baksidorna på våra hus, men vi kanske börjar med mer belysning, säger hon.

pil
Polisens tips: Så skyddar du dig mot inbrott

• Lås alltid ytterdörren, även när du är hemma. En olåst dörr kan leda till att tjuven kommer åt handväskor, plånböcker, nycklar och annat som ofta finns nära ytterdörren.

• Var försiktig med vem du släpper in. Äldre blir ibland utsatta av falska myndighetspersoner som ber om att få komma in i bostaden. Be om legitimation.

• Inbrottsrisken är större på tomter med skyddad insyn. Undvik därför att ha skrymmande växter nära altandörr och fönster. Förstärk också belysning runt huset.

• Om du ska resa bort – meddela grannar om att du ska vara bortrest. Be någon ta hand om post så att brevlådan inte blir överfull, och därmed signalerar att ingen varit hemma på ett tag. Ha timer på lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter. Undvik att berätta på telefonsvarare eller i sociala medier att du är bortrest.

• Den som bor i hus bör, vintertid och i händelse av snö, be någon att skotta eller göra fotspår vid huset för att skapa sken av att någon är hemma.

• Be grannen att slänga sopor i din soptunna samt parkera sin bil på din uppfart någon gång, då och då.

Källa: Källa: Polisen.se

pil
Bostadsinbrott 2008-2017

Antalet anmälda bostadsinbrott i villa och lägenhet de senaste tio åren, uppdelat månad för månad.

Januari: 19 079Februari: 16 805Mars: 16 623April: 13 696Maj: 13 528Juni: 14 549Juli: 17 325Augusti: 17 088September: 16 470Oktober: 20 300November: 24 354December: 22 845

Källa:  Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro