ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Toakris väntar SL

John Lindblom · 8 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

NÖDLÄGE. Storstockholms Lokaltrafik, SL, riskerar ett föreläggande om de inte snabbt åtgärdar toalettproblemet på alla tunnelbanestationer.Entreprenören Connex, numera Veolia Transport, har nämligen bytt ut låsen in till personaltoaletterna vilket inneburit att övrig servicepersonal på stationerna inte längre kan uträtta sina behov.De nödställda har nu via facket vänt sig till Arbetsmiljöverket.– All personal som arbetar på stationen måste ha tillgång till en personaltoalett. Även de som arbetar där tillfälligt, säger Uwe Göpel, på Arbetsmiljöverket i Stockholm.När entreprenören Veolia för ett år sedan bytte lås in till toaletterna var det SL själva som stod bakom kravet av säkerhetsskäl. Då denna dörr också utgör en passage in till spärrkuren, ville SL begränsa antalet personer som passerade in och ut för att minimera risken för nya rån mot spärrvakterna.

Då enbart Veolias personal därmed fick tillgång till personaltoaletten blev övrig SL-personal, tekniker och annan servicepersonal, samtidigt hänvisade till huvudkontoret vid Thorildsplan (!) eller till offentliga toaletter i närheten.Allt fler klagomål från nödställda SL-arbetare fick till slut facket att slå larm.Arbetsmiljöverket har fått ett löfte om att nya personaltoaletter ska öppnas upp på stationerna före sommaren. Minst 50 nya toaletter i ett första steg.– Märkligt att Arbetsmiljöverket kopplats in i denna fråga. Även om vi självklart ska se till så övrig personal i t-banan kan gå på toaletten när de behöver, säger Johan von Schantz, teknisk chef på SL.Om inte SL:s åtgärder är tillräckliga när Arbetsmiljöverket åter granskar ärendet den 8 juni lär ett föreläggande bli aktuellt mot SL.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro