ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Toaletten — en tickande smittobomb

TT · 27 Feb 2014
Uppdaterad 27 Feb 2014
Toaletten — en tickande smittobomb

Toaletten — en tickande smittobomb Foto: TT


Just nu är det högsäsong för otäcka åkommor som vinterkräksjuka, influensa och förkylningar. När viruspartiklarna frodas kan ett helt vanligt toalettbesök sluta med illamående och kräkningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Vinterkräksjukan har kopplat sitt grepp om landet. För den som vill slippa ligga hemma bland svettiga lakan och med magproblem gäller det att hålla huvudet kallt för att förebygga sjukdom. Och det finns ett ställe där viruspartiklarna bara väntar på att ta sig in i din kropp — toaletten.

– Det kan räcka med tio partiklar för att smittas av vinterkräksjukan, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, städexpert och professor i livsmedelshygien.

Ett enkelt knep för att hålla nere smittorisken är att se till att toalettlocket är nedfällt efter det att du uträttat dina behov.

– När man spolar med locket uppe bildas aerosoler av vattendroppar som också innehåller allt det som man har tänkt sig att spola ner, små avföringsrester med bakterier och virus i. De kan sprida sig flera meter.

Marie-Louise Danielsson-Tham gjorde nyligen ett försök där hon tejpade fast en blodagarplatta på undersidan av toalettlocket, stängde det och spolade. Resultatet var allt annat än trevligt.

– Det växte olika bakterier på den där plattan så det knakade, säger hon.

Betyder det här att det finns massa bajspartiklar på tandborsten?– I värsta fall kan det finnas det. Det är också en anledning till att man ska spola med stängt lock och helst ställa in tandborsten i badrumsskåpet.

Folkhälsomyndigheten har dock ingen uppfattning kring toalettlockets betydelse för bajspartiklarnas framfart, då myndigheten inte har kännedom om någon forskning på området. Statsepidemiolog Anders Tegnell hänvisar i stället till ett gammalt hederligt knep för att hålla sig frisk:

– Det grundläggande är alltid bra handhygien, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro