ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tobaksgigant bakom stiftelse för en rökfri värld

Sofia Clason · 15 Nov 2017
Uppdaterad 15 Nov 2017
En av världens största tobaksproducenter står bakom den nya stiftelsen.

En av världens största tobaksproducenter står bakom den nya stiftelsen. Foto: Claudio Bresciani / TT


I september lanserades en stiftelse som vill eliminera rökning från världen. Men bakom stiftelsen står Philip Morris International – en av världens största tobaksproducenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobaksproducenten Philip Morris International, PMI, lanserade stiftelsen Foundation For A Smoke-Free World, för att minska den globala rökningen som enligt PMI borde ersättas av E-cigaretter och andra rökfria nikotinprodukter i framtiden.

Men flera hälsoorganisationer har efter lanseringen reagerat kritiskt och menar att tobaksproducenten inte har slutat marknadsföra cigaretterna som de erkänner är skadliga, skriver The Guardian.

Dessutom kan även E-cigaretterna som PMI förespråkar leda till nikotinberoende och andra hälsorisker, vilket Metros Hälsogranskaren har rapporterat om.

Lanseringen har också väckt kritik hos svenska experter.

– Det är förskräckligt. De inser att rökning är på väg ut, men de måste tillfredsställa sina aktieägare och sin personal så de satsar stenhårt på att marknadsföra E-cigaretter. Det är bra att försöka få världen rökfri, men att göra det genom att ersätta vanliga cigaretter med E-cigaretter och fortsätta förgifta folk med höga doser nikotin är djupt oetiskt, säger Joep Perk, seniorprofessor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet.

Stiftelsen kommer att ledas av Derek Yach, som tidigare haft en senior position inom världshälsoorganisationen WHO. Yachs är en av de många som anser att E-cigaretter kan vara en lösning för att minska den globala rökningen.

”Jag har jobbat med PMI för att skapa en stiftelse som kan påskynda slutet för rökningen och tackla konsekvenserna för tobaksodlare. Från början har avsikten varit att skapa en fristående stiftelse som uppfyller den högsta juridiska och etiska standarden och som behandlar vetenskaplig verifiering på ett innovativt och nödvändigt sätt”, skriver Derek Yach i ett mejl till The Guardian.

PMI har investerat 80 miljoner dollar i stiftelsen, vilket de kommer att göra från och med början av nästa år till år 2030 enligt stiftelsens hemsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro