ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tog 22 000 i månaden för sin trea – hyresgästen vill ha pengarna tillbaka

Filip Häggberg · 11 Jan 2018
Uppdaterad 11 Jan 2018
Hur mycket hyra får du ta när du hyr ut i andra hand?

Hur mycket hyra får du ta när du hyr ut i andra hand? Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT


Kvinnan har ett förhandskontrakt på en trea i centrala Stockholm. När hon hyrde ut den i andra hand höjde hon hyran med nästan 14 000 kronor – och krävs nu på 163 000. Så här säger reglerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Att hyra en lägenhet i andra hand i Stockholm är dyrt, vilket många känner till.

Men den här kvinnan tog det lite väl långt – och satte en hyra på 22 000 kronor i månaden för sin trea på Birkagatan. Det är 13 732 kronor mer än vad hon själv betalar i kallhyra, rapporterar Hem & Hyra.

Nu kräver andrahandshyresgästen tillbaka 163 000 kronor från kvinnan. Beloppet är mellanskillnaden från hela hyresperioden.

Vad får man ta i hyra, egentligen?

Det finns egentligen inget bestämt belopp eller procentsats – men huvudregeln är att hyran ska vara skälig. Om du hyr ut lägenheten omöblerad ska du inte lägga på någonting på hyran du själv betalar.

Men hyr du ut den möblerad kan du vanligtvis ta en hyra som är 10-15 procent högre. Betalar du också andra kostnader för lägenheten, som parkeringsavgift eller el, har du rätt att ta betalt för det också.

Hyr du ut en bostadsrätt är det lite snårigare. Du kommer överens med din hyresgäst – men summan får inte vara påtagligt högre än din kapital- och driftkostnad. Kapitalkostnaden beräknas som en skälig avkastningsränta på lägenhetens marknadsvärde. Här kan du få hjälp att beräkna den.

Vad händer om du tar för mycket?

Ingenting – om inte din hyresgäst anmäler det till hyresnämnden. Men om personen gör det kan du bli återbetalningsskyldig och tvingas betala mellanskillnaden från den faktiska hyran och den du tagit från hyresgästen. Hyresnämnden kan också besluta sänka hyran.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro