ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tog ett lån – rymde till Nordkorea

Åsa Larsson · 15 Dec 2014
Uppdaterad 15 Dec 2014
Arturo Pierre Martinez kommer från Texas och har enligt hans mor psykiska problem.

Arturo Pierre Martinez kommer från Texas och har enligt hans mor psykiska problem. Foto: AP Photo/Kim Kwang Hyon


klar

Artikellänk är kopierad

En 29-årig amerikan har tagit sig in i Nordkorea för att ge regimen "väldigt värdefull och upprörande information". I söndags höll han presskonferens inifrån Nordkorea.

Det var i november som Texasbon Arturo Pierre Martinez tog ett lån och begav sig till Kina. Därifrån tog han sig illegalt in i den stängda diktaturen, rapporterar CNN.

Nu visades han upp i kostym och höll en presskonferens för ett rum fullt av åskådare.

– Jag har begett mig ut på en riskfylld resa till Demokratiska Folkrepubliken Korea i syfte att lämna över väldigt viktig och upprörande information som jag kände att dess regering skulle uppskatta, sa han.

Martinez sade också att han uppskattade Nordkoreas socialism och motstånd mot USA.

Enligt Martinez mamma så lider sonen av bipolär sjukdom och har tidigare försökt ta sig in i Nordkorea. Då sändes han hem och blev inlagd på psykiatrisk klinik i Kalifornien.

På presskonferensen medgav Martinez att han begått ett brott i Nordkorea men att han var "extremt tacksam för att ha blivit benådad från det straff som vanligen ges till förbrytare". Ett pressmeddelanden släpptes samtidigt med Martinez åsikter om det politiska systemet i USA, dess förmögna invånare och kriget i Irak.

Martinez meddelar att han kommer att söka asyl i Venezuela härnäst.

Nyligen frigavs två amerikanska medborgare i Nordkorea. Landet är det mest isolerade i världen och nordkoreaner som lyckas fly ut ur diktaturen har vittnat om mycket svåra förhållanden för majoriteten av befolkningen och stora straffläger för bland annat politiska fångar. Nordkorea har varit avskärmat från omvärlden sedan Koreakriget på 50-talet.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro