ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tokfett bredband för boende i allmännyttan

Stockholm TT · 12 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De som bor i allmännyttans lägenheter får de kommande åren ett fetare bredband än de kunnat drömma om.

Med 1 Gbit/s i uttaget kan hyresgästerna välja fritt bland operatörerna, inte minst på tv-området.

På de kommunala bostadsföretagens organisation Sabo kallar man utbyggnaden för den andra bredbandsvågen. Om några år ska samtliga Sabos 800 000 lägenheter få bredband via fiberkabel, men den stora nyheten är att det också byggs nya lägenhetsnät eller hemnät där varje rum får ett uttag med 1 Gbit/s, tio gånger snabbare än vad som räknas som ett riktigt fett bredband i dag.

De tre kommunala bostadsföretagen i Stockholm går i täten och investerar 400 miljoner kronor i utbyggnaden som ska vara klar 2010, skriver Computer Sweden. Några år senare ska samtliga lägenheter i allmännyttan ha hemnät, enligt Anders Johansson, ansvarig för IT- och bredband på Sabo.

– Vi vill utveckla konkurrensen och valfriheten för våra hyresgäster. Nu börjar vi prata om ip-tv och folk har kanske två–tre apparater hemma och ett par datorer och sedan kanske man vill ha ip-telefoni. Då behövs det ett hemnät med bra standard, säger han till TT.

Kostnaden för utbyggnaden av fiber och lägenhetsnät läggs på hyran, som enligt Sabo kommer att höjas med 60–80 kronor per månad.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro