ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tokyo arrangerar sommar-OS 2020

Frida Sundkvist · 7 Sep 2013
Uppdaterad 7 Sep 2013
Alla är inte positiva till ett OS. Här protester i Madrid. 

Alla är inte positiva till ett OS. Här protester i Madrid.  Foto: Scanpix


Städer med finanskris, radioaktiva utsläpp och regeringsprotester kämpade mot varandra för att få arrangera OS 2020.

klar

Artikellänk är kopierad

Här är städerna som tävlar om sommar-OS 2020 
  Turkiets premiärminister och sportminister vill gärna arrangera sommar-OS 2020.
Här är städerna som tävlar om sommar-OS 2020 Turkiets premiärminister och sportminister vill gärna arrangera sommar-OS 2020.Foto: Scanpix
Även Tokyo är med i kampen om sommar-OS 2020.
Även Tokyo är med i kampen om sommar-OS 2020.Foto: Scanpix

De fler än 100 IOK-medlemmarna röstade på lördagen om vilken stad som ska få arrangera de olympiska spelen 2020. Valet stod mellan Tokyo, Istanbul och Madrid. Till slut föll valet på förhandsfavoriten Tokyo. 

– Att bli utvald som värdstad är som en guldmedalj. Inte alla städer kan arrangera och inte alla länder har råd, säger Mike Lee, som vid tre tillfällen hjälpt en stad att få arrangera OS, till CNN.

Mike Lee har med hjälp av sin kommunikationsbyrå hjälpt London att få OS 2012, Rio de Janeiro 2016 och Pyeongcgangs vinnande kampanj för vinter-OS 2018. 

Det fanns stora skillnader i de tre städernas ansökningar. Madrid, som åkte ut i första omröstningen, lovade att kunna arrangera på den i sammanhanget blygsamma summan 2 miljarder dollar. Spanien hoppades att ett OS skulle stimulera landets nära havererade ekonomi efter de senaste årens finansiella kriser. 

Istanbul utlovade en jättebudget på 20 miljarder dollar, rapporterar CNN. Tokyo hoppades att IOK ska nappa på stadens idé om en futuristisk olympisk stadion, vilket också skedde.

– Städerna radar redan upp sig för att få ansöka om vinter-OS 2022, och även sommar-OS 2024. Det finns ett klart intresse över hela världen att få arrangera de olympiska spelen, säger Mike Lee, till CNN. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro