ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tolgfors avgång blev oundviklig

Anders Göransson · 30 Mar 2012
Uppdaterad 30 Mar 2012
Medietrycket efter Saudiaffären blev  för mycket  – Sten Tolgfors avgick i går.  Nu måste Fredrik Reinfeldt hitta en ny försvarsminister.

Medietrycket efter Saudiaffären blev  för mycket  – Sten Tolgfors avgick i går.  Nu måste Fredrik Reinfeldt hitta en ny försvarsminister. Foto: Klara Leo


Medietrycket blev för mycket. I går avgick försvarsminister Sten Tolgfors (M) – tre veckor efter avslöjandet om Saudiaffären. Catharina Elmsäter-Svärd utsågs av Fredrik Reinfeldt till tillfällig försvarsminister.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag hade tänkt att lämna om en månad, men det blir nu i stället, säger han.

Tolgfors säger själv att han haft planer på att avgå sedan i höstas, långt före Ekots avslöjande om planer på en svensk vapenfabrik i Saudiarabien. Motiveringen är att 4,5 år på den pressande försvarsministerposten är nog.

Sedan affären briserat blev dock medieuppmärksamheten för mycket och drabbade inte minst barnen, sa han vid en pressträff i Rosenbad i går. 

– Mediedrev är ingenting en fyraåring förstår, men han ser hur mamma och pappa mår.

Han hävdade också att den tvååriga sonen därhemma numera stänger av när han ser sin pappa på tv – för han ”förstår att det innebär trubbel”.

Om själva Saudiaffären lämnade han betydligt mindre information än om sin familj. 

Än mindre medgav han några egna misstag.

– Jag har ingenting nytt att tillägga i sak.

Ekots avslöjade i början av mars att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i hemlighet skulle hjälp Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. 

Ett bulvanföretag startades av en FOI-anställd för att sköta kontakterna. 

Tolgfors har uppgett att han inte kände till upplägget förrän i mars 2010, då det övergavs.

Oppositionen tänker inte släppa Saudivapenaffären.

– Statsministern har fortfarande ansvar för att reda ut oklarheterna och återupprätta förtroendet för FOI, Försvarsmakten och andra inblandade aktörer, säger Mikael Damberg, gruppledare för S i riksdagen, till TT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt utsåg i går infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd till tillfällig försvarsminister.

Så här sa Sten Tolgfors – och det här betyder det ...

”När det gäller Saudidebatten har jag ingenting nytt att tillägga i sak.”

Sundling: När det dyker upp nya avslöjanden kan Tolgfors säga att han nu har avgått och andra får svara på anklagelserna.

”Det regeringen gjort ligger väl inom ramen för avtalet från 2005, svensk lag och regler. Samtidigt finns det saker som kommer att behöva klarläggas.”

Sundling: Läs: S-regeringen som satt till 2006 är lika skyldiga som vi och de tog de första besluten.

”Det finns inget spel bakom avgången”(..)”Jag har fullgjort mitt uppdrag och levererat försvarsreformen.”

Sundling: Ett statsråd sitter så länge de har statsministerns förtroende eller fram till det hålls val, de har inget bäst-före datum.

”De gångna veckornas medieuppmärksamhet har underlättat och påskyndat mitt beslut.”

Sundling: Läs: Tolgfors hade annars blivit en belastning för regeringen.

”Tvååringen har slutat peka på tv:n när pappa är med och stänger i stället av för att han förstår att det innebär trubbel.”

Sundling: Tvååringen försöker nog snarare hitta Barnkanalen. Väldigt få tvååringar inser att pappa på tv betyder trubbel.

Kommentarer:  Metros politiske  expert Janne Sundling 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro