ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Tolv filmer du inte kan tro kom ut för 20 år sedan

Natalie Demirian · 15 Jan 2019
Uppdaterad 15 Jan 2019

Om du inte redan känner att tiden går för fort så lär du göra det nu. Här är tolv klassiska filmer som du inte kan tro fick premiär 1999, för 20 år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

”Fight club”

Det var i slutet av 1999 som David Finchers kultfilm med den stora twisten såg dagens ljus. Edward Norton och Brad Pitt är briljanta i sina roller och filmen går än i dag att se om och om igen och fortfarande upptäcka nya detaljer.

”Sjätte sinnet”

Hör och häpna – det var 20 år sedan vi hörde Cole Sear säga ”I see dead people”. Vi gissar på att man får lika mycket rysningar om man skulle se filmen för första gången i dag.

”Den gröna milen”

Skulle man se om ”Den gröna milen” i dag lär tårarna rinna lika mycket som den första gången. Det kanske till och med skulle bli extra hjärtskärande med tanke på att Michael Clarke Duncan gick bort för åtta år sedan.

”Notting hill”

”I’m also just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her.” Så klyschigt, men också så härligt. Och ja, det har alltså gått 20 år sedan Julia Roberts sa det klassiska citatet. Varsågod att känna dig gammal.

”American pie”

Den klassiska high school-filmen har lett till många uppföljare och kopior, men ingen slår originalet. I kategorin ”filmscener man minns” levererar ”American pie”, minst sagt… undertecknad kan aldrig se på en äppelpaj på samma sätt igen.

”10 orsaker att hata dig”

En av den bortgångne Heath Ledgers absolut charmigaste roller gjorde han som Patrick i high school-filmen ”10 orsaker att hata dig”, som är baserad på Shakespeares ”Så tuktas en argbigga”. Otroligt nog fyller filmen 20 år i år.

”Tomten är far till alla barnen”

Den här svenska dramakomedin med bland andra Peter Haber och Katarina Ewerlöf om ett händelserikt julfirande brukar som bekant alltid dyka upp på tv kring juletid. I det här fallet känns det kanske inte så konstigt att filmen är 20 år gammal.

”Eyes wide shut”

Den erotiska dramafilmen med de före detta äkta makarna Nicole Kidman och Tom Cruise har 20 år på nacken. Filmen blev även regissören Stanley Kubricks sista film – han dog av en hjärtinfarkt några dagar efter att ha visat filmen för familj och nära vänner.

”I huvudet på John Malkovich”

Så knäpp, på alla sätt och vis. Filmen om den misslyckade marionettspelaren, som utspelar sig i skådespelaren John Malkovich hjärna, är lika originell i dag som år 1999.

”Matrix”

Ja, du läste rätt. Den första ”Matrix”-filmen fyller 20 år i år. Lika älskad av publiken som kritiker, och enligt många en av de bästa science fiction-filmerna genom tiderna. Få gånger har bullet time använts så bra.

”American beauty”

”American beauty” anses vara 1999 års bästa film och vann flera Oscars – bland annat för just bästa film. Handlar om en sexuellt frustrerad man som får en medelålderskris och blir förälskad i sin tonårsdotters bästa vän.

”Toy story 2”

Att den andra ”Toy story”-filmen fick premiär för 20 år sedan innebär att ettan är ännu äldre än så (24 år gammal!). Efter att ha skjutits upp flera gånger är det snart äntligen dags för en fjärde ”Toy story”-film, som får premiär i sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro