ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tolv gripna i dieselhärva

TT · 13 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tolv personer har gripits för delaktighet i smuggling av finsk röd diesel vid en polisrazzia i Norrbotten. Två av männen har koppling till Hells Angels.

Förutom de tio som greps i tisdags morse vid en omfattande polisrazzia i Norrbotten och Finland greps senare på kvällen en man i 70-årsåldern i Luleå och en 36-årig man i Stockholm.– Vi kan inte utesluta att flera gripanden kan bli aktuella, säger Roger Jönsson, informationsdirektör vid polisen i Norrbotten.

De gripna misstänks ingå i tre olika nätverk som i yrkesmässig skala smugglat in röd diesel till Sverige och sålt den till privatpersoner och företag. Den röda finska dieseln , som bland annat är avsedd för jordbruksmaskiner, är lågt beskattad och fyra till fem kronor billigare än svensk diesel. Hur mycket punktskatt som undandragits den svenska staten genom den omfattande dieselsmugglingen ska den polisutredning som nu väntar försöka ge svar på.– Det handlar om hundratusentals kronor, säger Aino Alhem, åklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Sammanlagt beräknas smugglingen av röd diesel till Sverige medföra att staten går miste om skatteintäkter för 131 till 157 miljoner kronor per år.

Två av de gripna har anknytning till Hells Angels Eastside i Stockholm och finns med på polisens lista över landets hundra mest kriminellt aktiva personer, den så kallade Alcatrazlistan.

Personerna på listan förknippas ofta med droghandel, beskyddarverksamhet och prostitution och inte med dieselsmuggling.– De ska livnära sig på någonting. Och hittar man ett sätt som inte drar uppmärksamheten till sig och inte har så högt straffvärde så är det en jättebra nisch för dem, säger Bertil Östgård, poliskommissarie, som ledde polisrazzian. Razzian genomfördes efter beslut av det nationella operativa rådet mot grov organiserad brottlslighet, som leds av rikskriminalens chef.

Razzian mot dieselsmugglingen på tisdagsmorgonen var ett resultat av polisens strategi att störa de kriminella aktiviteter som bedrivs av personer på listan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro