ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Tomas Ledins låtar blir biofilm: Jag blev väldigt, väldigt berörd”

Natalie Demirian · 14 Mar 2018
Uppdaterad 14 Mar 2018
Tomas Ledin, Malin Åkerman och Edward af Sillén.

Tomas Ledin, Malin Åkerman och Edward af Sillén. Foto: Ivan da Silva för Zap PR


En del av mitt hjärta”. Så heter den nya svenska musikalkomedin med Hollywoodstjärnan Malin Åkerman i huvudrollen. Precis som filmtiteln vittnar om är det en film baserad på Tomas Ledins musik och låttexter. "Jag blev helt tagen", säger artisten till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

För Malin Åkerman, som flyttade från Sverige till Kanada redan som tvååring, blir det första gången som hon medverkar i en svensk film.

– Jag har letat efter en bra svensk film i flera år och har varit väldigt mån om att göra något i Sverige. Nu kom det äntligen ett manus som har allting som jag hade hoppats på. Jag är så exalterad inför det här, säger hon under en presskonferens.

Samtidigt erkänner Malin Åkerman att hon knappt kände till Tomas Ledin eller hans musik på förhand.

– Det är lite pinsamt att sitta bredvid honom och inte ha många kopplingar, men jag har inte vuxit upp i Sverige, Men min släkt har berättat att han är den svenska motsvarigheten till Bruce Springsteen i USA. Jag fick en uppfattning av ”who we are dealing with here”. Och det är klart att jag har hört några av hans låtar, som ”Sommaren är kort”. Men annars är det verkligen nytt för mig, Tomas är en ”new discovery”.

Malin Åkerman kommer att spela affärskvinnan Isabella som verkar inom Stockholms finansvärld, och det är förstås Tomas Ledins låt ”Sensuella Isabella” som gett upphov till namnet på rollfiguren.

Tomas Ledin berättar att han tänkte ”gud, glöm det”, när han fick veta att manuset skulle skickas till Malin Åkerman.

– Men när hon sedan hade tackat ja, det var då jag började förstå att det här kanske blir av.

Själv var han till en början tveksam till idén om en film baserad på hans låtar och tänkte att det lät för bra för att vara sant. Men han gick med på att göra en spellista på Spotify med 30-40 av hans låtar som han kände sig nöjd med.

16 av dessa kommer att vara med i musikalkomedin, som får biopremiär julen 2019.

– Jag tycker att de har gjort ett bra urval. Och det är kul att de också har valt lite udda låtar som kanske inte är de mest kända och största. Så att det inte bara är en kavalkad av hits.

Han säger att han har haft ett leende på läpparna ända sedan ensemblen samlades för att läsa manuset högt för första gången i slutet på förra veckan.

– Jag var helt tagen. Det var väldigt upplyftande och starkt för mig … väldigt emotionellt.

Var det nästan så att du började gråta?

– Ja, faktiskt. Jag blev väldigt, väldigt berörd. Jag menar, jag har skrivit låtar sedan i slutet på 60-talet och släppte mitt första album i början på 70-talet. Genom åren har det blivit en hel del texter och musik. Att delar av det skulle kunna hamna i ett sådant här sammanhang har jag aldrig ens tänkt på.

Hur involverad är du i processen?

– Inte överhuvudtaget. Det är inspelning i sommar och de kommer inte att kunna hålla mig därifrån, så jag kommer att dyka upp där. Men jag har ingenting med filminspelningen att göra. Jag har ett vakande öga över musiken, och det vill de att jag ska ha.

Kommer du att dyka upp i filmen?

– De har dragit lite i mig om att jag ska göra en cameo, så vi får se om jag dyker upp någonstans. Det är nog inte omöjligt!

pil
Fakta: ”En del av mitt hjärta”

Premiär: Julen 2019.

Inspelning: 25 juni – 31 augusti 2018.

Manusförfattare: Lars ”Vasa” Johansson.

Regissör: Edward af Sillén.

Skådespelare i urval: Malin Åkerman, Shima Niavarani, Johan Ulveson, Johan Rheborg, Pernilla August, Jonas Karlsson med flera.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro