ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tommys brottsregister är 16 meter långt – kan vara Sveriges längsta

Johan Wikén · 21 Dec 2017
Uppdaterad 21 Dec 2017

Över 500 olovliga körningar, runt 100 rattfylleribrott och minst lika många narkotikabrott. Tommys brottsregister är 16 meter långt – och kan vara Sveriges längsta. Jag var en ganska dålig tjuv”, säger Tommy när Metro träffar honom i hans bostad norr om Nyköping.

klar

Artikellänk är kopierad

I samhällets ögon är 51-åriga Tommy en livsstilskriminell narkoman som kostat skattebetalarna stora pengar.

För den som träffar Tommy kan det vara svårt att ta in att han är mannen som troligtvis har det längsta brottsregistret i Sverige.

Men bevis finns i form av ett belastningsregister som är 16 meter långt i utskriven form.

– Det är tragiskt att se. Det hade kunnat undvikas. Men det är som det är, säger Tommy medan han bläddrar i pappersbunten.

Brottsregistret innehåller 277 avsnitt sedan 1996. Varje enskilt avsnitt kan i sin tur innehålla en rad olika brott. I en dom från 2009 dömdes han exempelvis för 36 olovliga körningar som han åkt dit för under en sjumånadersperiod. Tommy är även dömd för brott innan 1996 men de har gallrats bort.

Tommy växte upp i Enskede i södra Stockholm. Det var också där han begick sitt första ”brott” när han som barn stal en leksaksbil från tobaksaffären på gatan.

– Mamma tvingade mig att gå och lämna tillbaka den och tog mig i örat. Det var väldigt genant.

Vägen in i kriminaliteten började, som för många andra, med droger. I 15-årsåldern började han ta amfetamin, en drog som skulle förfölja honom i flera decennier.

– Från början var det mer ett bruk än ett missbruk som jag finansierade med olika jobb. Jag jobbade bland annat inom landstinget, berättar Tommy.

Det var först i 20-årsåldern som han beskriver att det ”brakade” rejält.

– Mitt första fängelsestraff var 1987, en månad för bilstöld. Fram till 2000-talet var jag bara ute någon månad i stöten. Och jag fortsatte att missbruka även inne på anstalterna.

Den senaste domen föll i januari i år. Han dömdes för flera fall av olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Straffet blev två månaders fängelse. Men när den domen föll satt han redan på anstalt för andra brott.

Sedan förra hösten har Tommy varit drogfri, berättar han. Ett stort steg för honom efter mer än 30 år i missbruk.

– Det känns bra men det är också tufft och ensamt. Många av mina kompisar är ju fortfarande kvar därute.

"”Samhället
"”Samhället

Nu bor Tommy i ett litet hus på landsbygden en bit norr om Nyköping. Hyresvärden bor bara ett stenkast bort. Här har han bott de senaste åtta åren, med undantag för tiden han suttit inne på anstalt.

– Det kan ju låta flott att vara livsstilskriminell, men rikare än så här blir man inte, säger Tommy och blickar runt i bostaden.

– Det kan man ju ångra i efterhand. Man kanske inte skulle ha knarkat upp pengarna, man kanske skulle ha sparat dem. Men då hade väl i och för sig staten konfiskerat dem vid det här laget.

Sedan i juni, när han släpptes på fri fot, bor han tillsammans med sin partner. En man som han lärt känna genom missbruket men som kom att betyda mycket mer. Han är en av anledningarna till att Tommy har förändrat sin livsstil.

– Han vill inte att jag ska sitta i fängelse naturligtvis. Mitt liv har tagit en annan riktning. Jag har katt, jag mediterar och letar efter andra värden i livet helt enkelt. Men det är inte alldeles lätt.

"I
"I

Det 277 avsnitt långa brottsregistret består främst av olovliga körningar, rattfylleri och narkotikabrott. Men det finns även fall av vapenbrott, häleri, stöld och brott mot knivlagen.

Har du skadat människor på vägen?

– Jag har skadat mig själv och mina anhöriga givetvis. Men jag tycker inte att det har drabbat tredje man eftersom det inte har handlat om personbrott.

Tommy återkommer flera gånger till att hans liv av brott hade kunnat undvikas. Hur samhället bemöter unga människor som begår brott är en fråga han brinner för.

– Man ser inte människan, man ser bara brottet. Jag säger inte att man inte ska straffas om man begår ett brott. Men är det rimligt att stänga ute en människa från arbetsmarknaden, möjligheten att ta körkort och så vidare? Då förstärker man bara ett utanförskap, säger Tommy och fortsätter:

– Är man dömd en eller ett par gånger är man bränd. Samhället är inte skapat för att man ska komma tillbaka. Det kanske låter cyniskt, men det är verkligheten.

LÄS MER
Livet handlade om att fixa pengar till droger: "Det var ett heltidsjobb"

Hur har dina föräldrar tagit att livet blev så här?

– Det är ingenting man önskar sina barn. Till en början var de så klart frustrerade, uppgivna och ledsna. De hade väl önskat ett annat liv för mig.

Har ni bra kontakt?

– Nu har vi det. Men genom åren har det gått flera år ibland när vi inte alls har haft någon kontakt. Du frågade om jag gjort någon illa; ja, jag har gjort mina föräldrar illa. Men man slutar väl aldrig tro på sina barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro