ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tomtejakt i Kirgizistan efter svensk uträkning

TT · 10 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Uppdrag hitta tomten har inletts i Kirgizistan. Nu väntar en fin belöning åt den som kan spåra hans verkstad.

De lokala myndigheterna i den forna sovjetrepubliken i Centralasien har snabbt tagit till sig den svenska konsultfirman Swecos uppgifter om att tomten borde bo i Kirgizistan."Nyheten" tycks dock ha förändrat sig en aning på vägen.– Den statliga turistbyrån har alltid vetat att jultomten bor här och till sist har svenska vetenskapsmän bevisat det, förklarade turisttjänstemannen Akbar Dzjigitov stolt för journalister i huvudstaden Bisjkek, samtidigt som han lanserade en tävling för "tomtejägare".

Fram till den 20 december har kirgizerna på sig att hitta tomtens bostad. Eventuella vinnare kommer att erhålla en ännu icke specificerad "belöning". – Vi har mycket jobb framför oss eftersom Kirgizistan verkligen vill erkännas som jultomtens sanna hem, sade Dzjigitov. Swecos analys visade att tomten borde bo i Kirgizistan – som ligger ungefär mitt i Asien – för att komma så nära så många möjligt inför julklappsleveranserna.

Samtidigt krävs emellertid specialutrustning för både honom själv och hans renar, eftersom släden behöver framföras i en fart av 5 800 kilometer i timmen för att hinna med uppgiften inom 48 timmar.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro