ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tomten kommer med bärbart

TT · 9 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Två flickor med vad som kommer att bli årets julklapp.

Två flickor med vad som kommer att bli årets julklapp. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

BÄRBART. Räkna med priskrig kring bärbara datorer och mobila bredband i julhandeln. Tomtenissar från operatörer och butikskedjor laddar inför julhandeln.– Vi kommer med attraktiva erbjudanden, men kan inte avslöja hur de ser ut ännu, säger Lars Joelsson hos Telias informationsavdelning. Klart är ändå att Telia och övriga operatörer laddar om inför julruschen. Billiga mobila bredband har gått åt som smör i solen under hela hösten. Sammanlagt räknar analysföretaget IT-research med att det ska ha sålts bortåt en halv miljon mobila bredband före årsskiftet.Analysföretaget Mediavisions enkäter visar på att ytterligare 600 000 abonnemang ska säljas nästa år. Ytterligare 1,3 miljoner svenskar mellan 15 och 74 år säger att de kommer att skaffa det "senare".

Det är budskap som är rena musiken för teleoperatörer och hemelektronikbranschen som nu ligger i startgroparna. De är överens om att bärbar dator med mobilt bredband blir årets teknikjulklapp. Bara under tredje kvartalet såldes det över 460 000 bärbara datorer i Sverige och bärbart står för 61 procent av datorförsäljningen. Enligt IT-research är det också hemelektronikkedjorna som dragit vinstlotten när försäljningen av hem-PC i princip upphört.Enligt butikskedjan Experts kundundersökningar toppar datorn med mobilt bredband önskelistan och sex av tio kunder säger att de ska köpa hemelektronik för över 5 000 kronor under sista kvartalet i år.– Mobilt bredband ökar värdet av den bärbara datorn, det gör det möjligt att ta med internetvanorna på semestern, säger Björn Abild, vd för Expert Sverige. Bolaget laddar för en försäljningsökning under julhandeln med 15- 20 procent jämfört med förra året. 1 000 medarbetare har drillats på "träningsläger" för att möta anstormningen.

En låg dollarkurs gör datorerna överkomliga i pris och på marknaden kommer allt fler datorer där 3G-kortet redan är inbyggt i datorn från start. På samma sätt som uppkopplingen för trådlösa nätverk.Telenors svenske vd Johan Lindgren betraktade, i samband med en nyligen avslutad internetkonferens, den explosionsartade utvecklingen som bland det största som hänt branschen på många år. Konsumenterna har nappat på trenden och priskriget har rullat på. 3G-korten är den populäraste "mobiltelefonen" i försäljningsstatistiken de senaste fem månaderna.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro