ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tonåring fälls – efter hot mot Jimmy Durmaz

Valerie Kaspersen · 5 Mar 2019
Uppdaterad 5 Mar 2019
Åklagare Annie Runander är nöjd med domen efter att fotbollsspelaren Jimmy Durmaz fick utstå hatiska kommentarer på Instagram.

Åklagare Annie Runander är nöjd med domen efter att fotbollsspelaren Jimmy Durmaz fick utstå hatiska kommentarer på Instagram. Foto: TT


Under fotbolls-VM 2018 fick spelaren Jimmy Durmaz ta emot flera rasistiska, hotfulla och hatiska kommentarer på Instagram. Nu har en 17-åring blivit dömd för sina kommenterar.

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag har din adress va på din vakt” Det skrev 17-åringen på Jimmy Durmaz Instagram. Tonåringen kallade även Durmaz för “blatte” och uppmanade honom att lämna Sverige.

Bad om ursäkt

17-åringen ångrade sig och tog bort sin kommentar. Han skrev även ett meddelande till Durmaz och bad om ursäkt.  

Svenska fotbollsförbundet valde dock att polisanmäla kommentarerna.

LÄS MER
Landslagets tydliga besked efter hatet mot Durmaz: ”Fuck rasism”

Döms för olaga hot och förolämpning

17-åringen har erkänt att det var han som skrev kommentarerna, men har nekat till brott.

Två unga personer har tidigare fällts för andra kommentarer. En har fått en så kallad straffvarning, ett slags tillrättavisning, av en åklagare. Den andra personen fick ett strafföreläggande och fick betala böter. Nu döms alltså även en 17-åring för olaga hot och förolämpning, rapporterar TT.

– När det gäller förolämpning har det inte varit allvarligt menat. Det här har han skrivit där och då utan att tänka till, säger åklagare Annie Runander till TT.

17-åringen ska nu betala 50 dagsböter à 50 kronor, samt ett skadestånd till Durmaz på 8 000 kronor, pengar som skänks till välgörenhet med syfte att bekämpa och motverka rasism. Elisabeth Massi Fritz, biträde, är nöjd med domen. 

– Jimmy Durmaz och jag är mycket nöjda med dagens fällande dom. Ondska, näthat och rasism ska bekämpas från samhället och rättsväsendet sida. Det är noll tolerans som ska råda. Handling ska leda till konsekvens även om förövaren är ung. Det är en viktig markering med dagens dom, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro