ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tonåring tvångsvårdas för spelberoende

Stockholm TT · 28 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Länsrätten skriver i sin dom att pojken slutat gå i skolan, isolerat sig på sitt rum och tillbringat nätterna med att spela via nätet, uppger tidningen TTELA.

Föräldrarna har känt sig maktlösa och pojkens fixering vid dataspelen har pågått i flera år. Försök att bryta hans mönster har gjort honom aggressiv och till sist valde socialtjänsten i hans hemkommun att ta hand om honom enligt lagen om vård av unga (LVU).

Pojken själv vägrade frivillig vård.

Nu finns inget i LVU som talar om spelberoende eller spelmissbruk. Men lagen talar om fall där det finns "en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas" och där vården inte kan ges frivilligt.

Och spelberoende kan inordnas under ett av de tre skäl som lagen räknar upp för att den unge kan omhändertas på grund av sitt eget beteende. -Förutom missbruk av beroendeframkallande medel och brottslig verksamhet talas det om annat socialt nedbrytande beteende. Med det senaste menas att man bryter mot samhällets normer. Och går han inte i skolan när han har skolplikt och har vänt på dygnet kan det nog betecknas som ett socialt nedbrytande beteende, säger juristen Karin Noltorp vid Socialstyrelsen och expert på LVU. Hon gör dock reservationen att hon inte har läst den aktuella länsrättsdomen. Enligt Mikael Ericsson på Nogame, ett företag som behandlar dataspelsberoende, är pojkens historia inte ovanlig. -Till 99 procent handlar det om onlinespel och 90 procent blir aggressiva då man försöker avbryta dem, säger han till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro