ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tonåringar dåligt rustade för empati

Stockholm TT · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ungdomar och vuxna använder delvis olika delar av hjärnan när de ska avgöra hur handlingar påverkar andra. Förmågan till empati tar dessutom betydligt längre tid att utveckla än vad forskarna hittills har trott, visar ny forskning från University College London. Resultaten presenteras vid en pågående vetenskapskonferens i Norwich. Fram eller bak? När vuxna överväger sitt agerande använder de sig i högre grad än tonåringar av den så kallade mediala prefrontala hjärnbarken. Den utgör en ganska stor del av den främre delen av hjärnan, och har bland annat hand om processer som empati, moral och resonerande tankegångar. Tonåringar har i stället högre aktivitet längre bak i hjärnan, i övre temporalfåran som bland annat bedömer handlingar utifrån tidigare egna erfarenheter.

Detta kom forskaren Sarah-Jayne Blakemore och hennes kollegor fram till genom att studera försökspersoner med hjälp av en magnetröntgenkamera som mäter aktivitet och blodflöde i olika delar av hjärnan. Försökspersonerna skulle grunna över påståenden så som "Du är på bio men kan inte se duken ordentligt. Byter du plats?". Visserligen svarade de unga och de vuxna på liknande vis, men de tog hänsyn till olika omständigheter utifrån vad respektive försöksperson var rustad att klara av i neurologisk bemärkelse, är Blakemores slutsats. Relationsmässigt erfarna Tonåringar har dessutom svårare än vuxna för att sätta sig in i en annan människas situation. Vuxna var överlägset snabbast när det gällde att besvara frågor som "En flicka har just grälat med sin bästa vän. Hur känner hon sig?"

Det krävs ytterligare forskning innan någon kan säga säkert att det verkligen förhåller sig på det vis som Blakemore tror. Det kanske helt enkelt är så att vuxna är överlägsna ungdomar i att göra empatiska bedömningar för att de har större social erfarenhet, inte för att deras hjärnor fungerar på ett annat sätt. -Oavsett vilket står det klart att tonåringar inte bara har omfattande hormonförändringar att ta sig igenom, utan också väldiga förändringar rent neurologiskt, säger Sarah-Jayne Blakemore.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro