ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tonåringar i misstänkt gruppvåldtäkt som prövar nya lagen

Anders Göransson · 28 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013

Ensam i en mörk skog i Älvsjö tvingades den 17-åriga flickan till sex med flera för henne okända gärningsmän. Nu åtalas tre tonåringar i ett mål som blir ett av de första testen för den nya våldtäktslagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Två av de misstänkta förövarna, bägge 17 år, åtalas för grov våldtäkt och den tredje, en 18-åring, för medhjälp till grov våldtäkt.

Åklagaren hänvisar till lagändringen som trädde i kraft den 1 juli och innebär att begreppet ”hjälplöst tillstånd” ersatts med ”särskilt utsatt situation” - vilket innebär att fler fall av sexuellt utnyttjande ska bedömas som det grövre brottet våldtäkt.

– Jag påstår att det var en särskilt utsatt situation som flickan befann sig i, men det finns inga vägledande avgöranden eftersom lagstiftningen är så ny, säger kammaråklagare Mathias Lidberg.

Åtalet gäller händelser som ägde rum kvällen den 29 augusti i ett skogsparti mellan Älvsjö station och Solberga. Flickan hade stämt träff med några killar som hon var ytligt bekant med. En av dem bjöd henne på någon form av drog, som gjorde att hon kände sig påverkad och mådde dåligt.

– Hon hade först frivillig sex med några personer. De tog sedan hennes telefon och kontaktade flera kamrater som kom till platsen. Där blev hon kvar med för henne okända personer som med våld och tvång tvingade till sig, alternativt försökte tvinga till sig samlag, säger Mathias Lidberg.

Flickans utsatta läge – drogpåverkad, rädd och ensam i en mörk skog med flera okända ynglingar som uppträdde hotfullt – gjorde enligt åklagaren att hon inte förmådde värja sig eller tillkalla hjälp.

Samtliga tre åtalade förnekar brott.

Utöver dem är ytterligare en ung man misstänkt i målet, men hans psykiska tillstånd bedöms inte medge att han åtalas för närvarande.

Åtalet bygger i hög grad på flickans egen berättelse, men det finns även teknisk bevisning i form av chattar, sms och Facebook-konversationer mellan de misstänkta gärningsmännen.

Straffskalan för grov våldtäkt är fängelse i mellan 4 och 10 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro