ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tonårsflickor lurade 13-åringar i rånfälla

Clarence Frenker · 8 Okt 2012
Uppdaterad 17 Okt 2012
13-åriga pojkar misstänks ha lurats in i en gränd av tonårsflickor, där ska de ha misshandlats av jämnåriga pojkar. 

13-åriga pojkar misstänks ha lurats in i en gränd av tonårsflickor, där ska de ha misshandlats av jämnåriga pojkar.  Foto: Urban Brådhe


Tonårsflickorna misstänks ha skickats fram som lockbeten och lurat in de 13-åriga pojkarna i en gränd. Där misshandlades pojkarna sedan blodiga och rånades på 150 kronor i kontanter av ett gäng jämngamla pojkar.

klar

Artikellänk är kopierad

De tre 13-åriga pojkarna befann sig den 20 september i år vid Slussen när två jämnåriga flickor plötsligt kom fram och började prata.

Efter en stund ska flickorna ha insisterat på att få visa en sak och sällskapet gick därefter upp mot Klevgränd på Södermalm.

Där omringades de plötsligt av ett större gäng ungdomar som genast blockerade flyktvägarna.

Sedan misshandlades pojkarna blodiga och hotades vid flera tillfällen med dragna knivar innan de rånades på 150 kronor i kontanter.

Polisen arbetar nu med att ringa in gärningsmännen – som alla tros vara under 15 år.

Enligt Jens Öhlund vid citypolisens ungdomsrotel är fallet ovanligt – både vad gäller tillvägagångssättet och den låga åldern på de inblandade.

– Det finns tillfällen där tjejer använts som lockbeten vid rån, men då har det främst handlat om personer över 18 år i krogmiljö.  Jag har aldrig varit med om att de varit så här pass unga, säger han.

Bara timmar senare den aktuella kvällen greps sex unga pojkar, varav fem var i åldrarna 12–13, för ytterligare ett rånöverfall på tre 13-åringar på Södermalm.

Där har samtliga identifierats och enligt polisen finns det kopplingar mellan de båda fallen.

 – Vi tror att det här gänget har varit inblandat i fler grejer. Och det är extra allvarligt eftersom det inte handlat om stundens ingivelse. Det har varit utstuderat och en konkret tanke mellan ett antal personer att man ska lura i väg några stackars målsägare för att sedan överfalla dem på en mörk bakgata, säger Peter Wittboldt vid citypolisens ungdomsrotel.

Så ska rånen stoppas

I onsdags startade Citypolisen den särskilda rångrupp som ska försöka få stopp den våg av personrån som det senaste året dragit över Stockholm.

Gruppen ska bland annat arbeta på fältet och punktmarkera platser där rånrisken är extra stor. Dit räknas bland andra Fridhemsplan, Gullmarsplan och T-centralen.

Enligt Andreas Hamrén vid Citypolisens rånkommission är det framför allt mobiltelefonstölderna som har ökat. 

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro