ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tonårsflickor prostituerade sig när de bodde på elevhem

Gustaf Eriksson · 11 Jan 2013
Uppdaterad 11 Jan 2013
Flickor prostituerade sig när de bodde på elevem Här på Roslagens elevhem bodde Nora när hon började sälja sex.

Flickor prostituerade sig när de bodde på elevem Här på Roslagens elevhem bodde Nora när hon började sälja sex. Foto: Daniel Velasco/Sveriges Radio


Tonårsflickorna bodde på elevhemmet för att de skulle få vård för sina psykiska problem. I stället sålde de sex – utan att personalen reagerade. Det avslöjar P1 i en dokumentär.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det var där det började. Jag hade aldrig prostituerat mig innan, och jag skulle aldrig i min vildaste fantasi prostituera mig innan jag blev placerad.  Det säger Nora, som egentligen heter någonting annat, i P1-dokumentären "Den fastspända flickan".

Tillsammans med en annan flicka började Nora sälja sex när de bodde på Roslagens elevhem i Täby norr om Stockholm. Nora var tvångsomhändertagen för att vårdas för sitt självskadebeteende och för att få skolgång. Personalen skulle hålla henne kvar på hemmet om hon försökte ta sig därifrån.

Men ingenting av detta fungerade, enligt P1-dokumentären. I stället blev prostitutionen en del av Noras självskadebeteende.  – De som träffat mig har sett att jag varit en destruktiv tjej. Jag har alltid varit ärrig och ibland har jag till och med haft gips när jag träffat dem, säger hon i dokumentären om de som köpte sex av henne. 

Flera gånger i veckan försvann Nora från hemmet för att sälja sig. Men ingen i personalen reagerade.  – Man förstod inte från början att Nora prostituerade sig. Om rymningarna tänkte vi att man ville fly, fly från relationer och fly från att vara här och nu, säger, Christine Román som var vårdchef på hemmet när Nora bodde där.

Prostitutionen pågick ända till att Nora blev fastspänd och våldtagen av förre polischefen Göran Lindberg, som Metro.se berättade om i går. Nuvarande vårdchefen Tom Altenborn är självkritisk mot att Nora fick lämna elevhemmet.  – Det ska inte hända, säger han i dokumentären. 

Fotnot: "Den fastspända flickan" sänds i P1 på söndag 15:03.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro