ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tonårsflickor som rymt för att bli "jihadistbrudar" åt IS har passerat gräns till Syrien

Åsa Larsson · 24 Feb 2015
Uppdaterad 24 Feb 2015

Foto: AP Photo/Metropolitan Police


De tre tonårsflickor som tros ha begett sig till Mellanöstern för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten (IS) har nu smugglats över gränsen mellan Turkiet och Syrien, enligt uppgifter till BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

De brittiska flickorna som är 15-16 år gamla reste till Istanbul 17 februari via Gatwick-flygplatsen. Till sina föräldrar sa de till att de bara skulle vara borta över dagen, skriver BBC.

De förtvivlade anhöriga har hållit hoppet uppe om att tonårsflickorna ska hittas innan de tar sig till Syrien, men nu verkar det hoppet vara ute. Enligt källor ska flickorna ha tagits med av människosmugglare vid gränsstationen Kilis.

►LÄS MER: Tonårsflickorna fångade på övervakningskameror

Londonpolisen  säger i ett uttalande att man fortsätter att arbeta i nära samarbete med de turkiska myndigheterna.

Enligt doktor Muhammad Abdul Bari , en före detta lärare på skolan som flickorna gick på och representant för East London-moskén , sade till BBC att familjerna är i chock.

– Det är varje förälders värsta mardröm att ens barn rymmer hemifrån eller försvinner, säger han.

Familjerna har vädjat offentligt att flickorna, som beskrivs som välanpassade och högpresterande, ska komma hem: "Du är stark, smart, vacker och vi hoppas att du fattar rätt beslut. Snälla, kom hem", skrev de anhöriga tidigare i veckan.

En av 15-åringarnas pappa vidareförmedlade ett budskap till sin dotter att komma hem:

– Vi saknar dig. Vi kan inte sluta gråta. Snälla tänk dig för. Åk inte till Syrien.

Terrorgruppen IS har gjort sig känd för att locka till sig unga radikala muslimer i Europa och USA, men även att inte låta dessa åka hem när de väl kommit till IS-kontrollerade områden.

Kvinnor förväntas gifta sig med de män som strider för IS, så kallade "jihadistbrudar", något som bland annat skett genom tvångsrekryteringar av kvinnor ur den yazidiska befolkningsgruppen. Enligt vittnesmål hålls många av dessa som sexslavar.

Just nu pågår en offensiv mot kristna byar i norra Syrien och enligt uppgifter så har ett stort antal personer kidnappats därifrån.

►LÄS MER: Kidnappningar av kristna i Syrien

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro