ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tonårspappa döms – spionerade på sin son med app

Linnéa Borgert · 4 Maj 2017
Uppdaterad 4 Maj 2017
Sonens samtal skickades automatiskt till pappans mail. Obs, genrebild. Mannen på bilden har ingenting med händelsen att göra.

Sonens samtal skickades automatiskt till pappans mail. Obs, genrebild. Mannen på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Aleksandr Kichigin / Alamy


Pappan installerade en "spionapp" på den 13-årige sonens mobil som spelade in alla samtal. Både tingsrätten och hovrätten dömde honom för olovlig avlyssning och nu säger Högsta domstolen nej till att pröva fallet, rapporterar Dagens juridik.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 53-årige pappan har erkänt att han installerade den så kallade spionappen på sonens mobil, som automatiskt skickade inspelningar av sonens samtal till pappans mail. Syftet var att hålla koll på sonen som brukade rymma. Pappan var orolig och ville veta vad han hade för sig, skriver Dagens Juridik.

Mannen är ensam vårdnadshavare till 13-åringen. Han menar därför att det inte var brottsligt att lyssna av sonens samtal. Han har också hävdat att han handlade i nöd.

Fallet togs först upp i Göteborgs tingsrätt, som slog fast att man inte har rätt att övervaka sitt barn med dold teknisk apparatur. Man menar också att det inte handlade om en nödsituation då sonen i de flesta fall hade rymt till mamman, som då hade hört av sig till pappan.

Tingsrätten dömde mannen till böter för olovlig avlyssning. Han ska dessutom betala 10 000 kronor i skadestånd till mamman och sonen. 53-åringen överklagade till hovrätten, som slog fast domen. Då överklagade han till Högsta domstolen, som nu meddelar att man inte kommer att ta upp fallet, rapporterar Dagens Juridik.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro