ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tony ska cykla till Paris – för att samla pengar till adhd-forskning

Anna Åslund · 27 Apr 2016
Uppdaterad 27 Apr 2016

Han ville hitta ett sätt att få folk att uppmärksamma adhd. Därför bestämde sig Tony Svensson för att hoppa på sin cykel och trampa ner till Paris och samtidigt samla in pengar till forskningen. Det finns många fördomar mot diagnosen”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

"Jag är en van löpare, men jag tänkte att det är bekvämare att ta sig fram 168 mil på cykel än till fots", säger Tony Svensson om sin planerade cykeltur mellan Linköping och Paris.
"Jag är en van löpare, men jag tänkte att det är bekvämare att ta sig fram 168 mil på cykel än till fots", säger Tony Svensson om sin planerade cykeltur mellan Linköping och Paris.Foto: Privat

– Idén att cykla till Paris har jag haft jättelänge, kanske ett helt år. Men idén att samtidigt göra något vettigt av det är bara en månad gammal, säger Tony Svensson, 43 år från Linköping. 

Därför startade Tony upp projektet ”Damptrampet” som går ut på att han ska cykla från Linköping ner till Paris för att uppmärksamma adhd och samtidigt samla in pengar till forskningen som bedrivs i ämnet. För två veckor sedan gjorde Tony ett inlägg på sin privata Facebook där han berättade om utmaningen han skulle anta. Meddelandet fick stor spridning och på bara några dagar hade många bestämt sig för att vara med och stötta Tony. 

►LÄS MER: Sluta svartmåla oss med adhd – så svårt är det inte att vara lite positiv

– Det går verkligen över förväntan. Det har blivit mycket större än vad jag någonsin kunnat drömma om, säger han. 

Genom samarbeten med olika företag, exempelvis restauranger och frisörer, kan de som vill stötta ”Damptrampet” buda på olika saker och upplevelser och pengarna går oavkortat till Hjärnfonden. Längst med vägen på väg mot Paris ska Tony bland annat att träffa olika idrottspersonligheter som kommer att signera något, exempelvis en matchtröja, som sedan auktioneras ut på hans sida. 

Nu räknar han dagarna tills det är dags att hoppa upp på cykeln den 9 juli och trampa söderut till Paris. Att Tony inte är en speciellt erfaren cyklist är inget som stoppar honom, snarare lockas han av utmaningen. 

– Jag är en van löpare, men jag tänkte att det är bekvämare att ta sig fram 168 mil på cykel än till fots. 

►LÄS MER: Skolor pressar fram adhd-diagnoser

I dag pratar Tony gärna om sin adhd, men när han först fick diagnosen var känslorna annorlunda.

– Det kändes fördärvligt, jag blev livrädd. Men med facit i hand är det det bästa som har hänt mig. När jag kunde börja med medicineringen infann sig ett lugn och hela världen ändrade sig. 

Förutom att han hoppas samla in så mycket pengar som möjligt till forskningen hoppas Tony på att hans initiativ ska inspirera andra att tänka lite mer på just adhd. Han tror att att många vuxna är rädda för att få en sådan diagnos. 

– Jag hoppas att de som tror sig ha adhd ska våga ta steget och gå till doktorn. Jag tror att det är väldigt svårt att göra det för vuxna människor av rädslan att bli idiotförklarad. Det finns många fördomar mot diagnosen i allmänhet, jag läser om det varje dag. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro