ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Toppjurist sparkade pudel "i självförsvar"

Elina Bratt Lejring · 14 Feb 2013
Uppdaterad 15 Feb 2013
En jurist anställd av regeringen åtalas djurplågeri. Enligt åklagaren har han "utan godtagbara skäl” utsatt hunden för lidande. Pudeln och mannen på bilden har inget med artikeln att göra.

En jurist anställd av regeringen åtalas djurplågeri. Enligt åklagaren har han "utan godtagbara skäl” utsatt hunden för lidande. Pudeln och mannen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix Sweden


En högt uppsatt jurist sparkade förra året en pudel i Danderyd. Sparken var så hård att pudeln fick medicineras med morfin. Juristen står nu åtalad för djurplågeri. – Jag sparkade i självförsvar, säger han i förhör.

klar

Artikellänk är kopierad

Pudelns matte, en kvinna i 80-årsåldern, hann själv aldrig märka vad som hände. Hon befann sig på en tunnelbanestation när hunden plötsligt började gny.

Två ordningsvakter som hade sett händelsen kom snabbt till undsättning.

– Allt gick så fort, jag hann inte se vad som hände men ordningsvakterna sa att mannen hade sparkat hunden, säger hundens ägare i förhör.

Enligt vakterna sparkade juristen hunden helt oprovocerat.

–Då mannen och kvinnan möttes mellan dörrarna ut till busstorget sa hunden "vaff". Hunden gjorde ingen attack, säger en av dem i förhör.

Kvinnan beskriver hunden som "världens snällaste" och säger att den aldrig skulle angripa någon.

Enligt juristen hade hundägaren dålig uppsikt över sin pudel. Han nekar till brott och säger att han handlade i nöd. Ett vittne som var på plats stöder juristens berättelse. Hon säger att pudeln försökte sno sig runt juristens fötter och att denne därför försökte fösa undan hunden.

Veterinärens journalanteckningar visar att pudeln efter attacken fick en blödning i höger bakben och haltade. För att lindra smärtan fick den medicineras med morfin, metadon och antibiotika. 

Enligt Dagens juridik kräver hundens matte nu juristen på 4167 kronor i ersättning för veterinärbesök, läkemedel och en värmedyna.

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro