ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Topplunch med känsla av Berlin

Karin Ericson, krogskribent · 10 Maj 2012
Uppdaterad 10 Maj 2012
Topplunch med känsla av Berlin

Topplunch med känsla av Berlin


I ett plåthus längst ut på en pir i centrala Malmö ligger Saltimporten Canteen. Ett förtrollande lunchställe med erfarna kockar.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du inte är industriarbetare eller haft något obskyrt paket att hämta i hamnen har du kanske aldrig varit här. I Malmös hamninlopp. Men om man ger sig ut en vårdag som denna, när solen precis vaknat till liv och benen har extra energi finns det en anledning att trotsa Malmös motvindar. En restaurang. 

Cykla förbi betong, rostiga kranar och gigantiska fartyg som chockar med sin uppenbarelse där de glider förbi. Längst ut ligger ett fyrkantigt stort plåthus som inte ser mycket ut från vägen. Men på andra sidan, som vätter mot vattnet, finns ett måstelunchställe som snart blir en restaurang även på kvällen. Med grannar som designbyråer och gallerier, i råa betonggarage med panoramafönster mot vattnet. 

På den asfalterade framsidan står bord av brädor och cementblock uppställda och vinglas och vattenflaskor glänser i solen. Någon har tagit sina tallrikar och slagit sig ned vid kajkanten och solen gassar på gäster som består av allt från baristan på Solde, reklamare från huset, vinleverantören till Bastard, barn som springer omkring, arkitekter och byggare i området. 

Malmös fasad tornar upp på andra sidan hamninloppet och det känns nästan löjligt att ha cyklat hela vägen när staden ligger så nära. Men det svårtillgängliga är del av tjusningen. Vem som helst lyckas inte här. Men kockarna är inte vem som helst. 

Det är Sebastian Persson och Ola Rudin från välkända toppkrogen Trio som står bakom. Istället för att vänta på att köket blir klart, och att det som nu är singel blir ett gjutet golv, har de slagit upp en provisorisk lunchrestaurang och bevisar att de är så bra att de inte behöver något mer än tak, en kortmaskin och några bord för att skapa lunchrusch. 

Man ställer sig kön, precis som i en skolkantin, blir charmerad av Sebastians varma skämt som drabbar varje gäst och får slå sig ned vid en bänk tillsammans med andra gäster. Rustika långkok, soppor eller något lättare. För dagen serveras en vietnamesisk soppa, Pho, med räkor, breda nudlar, färsk koriander, thaibasilika och krispiga böngroddar. En kraftig buljong med smak av hav tar för sig och de färska handskalade räkorna har bara precis fått landa i soppan innan servering.  

Avsluta med en lätt blommig kopp kaffe från Etiopien ur en charmig mormorskopp. Det svåra är att bege sig härifrån, eftersom platsen och havet är förtrollande i sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson, krogskribent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro