ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Torka gav rekordlåga skördar 2006

Stockholm TT · 14 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Länsresultaten visar på långt mindre skördar än normalt i hela södra Sverige.

Årets vårgrödor tog mycket stryk av den för semesterfirare så eftertraktade molnfria himlen under stora delar av juli.

I samma områden som nu dränks av ihållande regn och rusk föll knappt en droppe, vilket nu visar sig i skördestatistiken.

Totalskörden av spannmål beräknas till 4,2 miljoner ton, vilket är 17 procent mindre än förra året. Det är den lägsta spannmålsskörden sedan 1992 som var ett extremt torrår.

Det var nu inte bara sommartorkan som ställde till det. Minnesgoda kommer ihåg att snön låg ovanligt länge förra våren. Kylan ledde till försenat vårbruk och sedan kom sommartorkan och ihållande värme.

Som ytterligare påspädning bjöd augusti månad på rejäla regnoväder, som fördröjde och försvårade skördearbetet.

På 2,3 procent av spannmålsarealen brydde sig lantbrukarna inte ens om att försöka skörda spannmålen, då skadorna var för stora. Enligt rapporter till Jordbruksverket har dessutom stora kvantiteter som ändå skördades fått kasseras, då kvalitetsproblemen varit för stora.

Om skörden blev en katastrof i södra Sverige klarade det sig bättre i norr. I Norrbottens län var till exempel skörden av vårkorn 20 procent högre än genomsnittet för de senaste fem åren.

Jordbruksverket har tidigare redovisat årets potatisskörd. Den landade på rekordlåga 524 000 ton. Det är 100 000 ton mindre än 2005 och också mindre än det mycket dåliga potatisåret 2003.

Att potatisskörden är liten beror inte bara på dåligt väder. Under de senaste tio åren har den samlade arealen potatisodlingar stadigt minskat i hela landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro