ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Torres sköt svensk ekonomi i sank

Annika Carpman/TT · 30 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Fernando Torres mål mot Tyskland i EM-finalen var guld värt för Spanien. För svensk del hade en tysk seger i fotbolls-EM varit bättre.I alla fall sett ur sett krasst ekonomiskt perspektiv. Drygt tio procent av den svenska exporten går till Tyskland. Och glada tyskar shoppar mer än besvikna tyskar.- Utfallet i finalen var inte det bästa för vår del. Tyskland är vår största handelspartner. Hade ett stort land som Tyskland fått en seger och blivit lite gladare i hatten hade det varit bättre, säger Tomas Lindström, makroekonomisk bedömare på SEB.

Det hade kanske till och med varit bättre om Michael Ballack och kompani fått respass ut ur turneringen redan i semifinalen. Förväntningarna trissas upp till otroliga nivåer inför en mästerskapsfinal och när bollen inte studsar landets väg uppstår ett antiklimax.- Hur tar man emot en finalförlust i Tyskland? En del har spekulerat i att det kanske är värre att få stryk i en final än att inte ens kvalificera sig dit. Men det tror inte jag. Finalen är ändå lite positiv för Tyskland, men det kommer att gå över väldigt snabbt, säger Tomas Lindström.

För spansk del betyder EM-bucklan att ekonomin får en extra skjuts i år. Mellan tummen och pekfingret brukar det handla om ungefär 0,5 procentenheters extra tillväxt. Fast effekten blir aldrig så stor att den kan rädda ett land från recession. Problemen för den överhettade spanska ekonomin med skyhög inflation fortsätter.- För spansk del är segern på marginalen positiv. Den kommer inte att vända upp konjunkturen. Det ser fortsatt dystert ut. Segern kan inte vända på det, säger Tomas Lindström.Sveriges tredjeplats i gruppspelet gör varken från eller till för de svenska plånböckerna. "Underbart är kort" summerar Tomas Lindström den gulblå insatsen. Det går inte heller att skylla fortsatta börsras och konjunkturavmattningar på den spanska segern.- Men hade Tyskland vunnit hade det varit bättre. Nu pekar mycket nedåt, säger Tomas Lindström.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Carpman/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro