ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Torsken har blivit som ett symboldjur"

Lotta Imberg · 3 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Isabella Lövin som skrivit om den allvarliga utfiskningen äter själv helst sej och sill, samt en del odlad lax, om hon ska äta fisk.

Isabella Lövin som skrivit om den allvarliga utfiskningen äter själv helst sej och sill, samt en del odlad lax, om hon ska äta fisk.


klar

Artikellänk är kopierad

PRISAD. Priserna fortsätter hagla över Isabella Lövin, författare till boken ”Tyst hav”, som satte fart på debatten om utfiskningen av torsk i Östersjön förra året. I går utsågs hon till ”Årets blåslampa” av Sveriges Konsumenter.

Stora journalistpriset, Årets miljöjournalist och Guldspaden. Hur många priser har du fått nu?– Jag tror det här är tionde, nej elfte.

Är det något som har förändrats sedan boken kom ut?– Ja, alla livsmedelskedjor har sett över sin fiskpolicy. Sju av åtta har bestämt att inte sälja rödlistade arter. Coop har fortfarande inte riktigt bestämt hur de ska göra. Och Norge, som är världens näst största fiskexportör, har reagerat på fiskdebatten i Sverige och ansökt om både  KRAV-certifiering och MSC-märkning av hela sitt torskfiske i Barents hav. Massor av kommuner har slutat köpa hotade fiskar. Jag tror inte man kan begära mer reak­tion.

Vanliga konsumenter, hur mycket har de de påverkats?– Väldigt mycket, tror jag, även om det inte finns några siffror på det. Debatten har verkligen nått ut och folk har förstått att det är riktigt allvarligt.

Vad ska man tänka på som konsument?– Man kan titta på Världsnaturfondens konsumentguide och köpa de fiskar som de rekommenderar. Och hålla frågan aktuell i mataffären genom att ställa frågor om var fisken kommer ifrån.

Hur stor del av anvaret ligger på politisk nivå och hur mycket ligger på konsumenterna?– Det stora ansvaret ligger på politisk nivå. Det är allmänhetens resurs, vild natur och vi betalar för forskning på området. Men politikerna fattar beslut som går rakt på tvärsen med forskningarnas varningar. Jag tycker egentligen det är sorgligt att konsumenterna måste ta ett ansvar som politikerna ha tagit för länge sedan.

Varför ligger just torsken dig varmt om hjärtat?– Det är inte bara torsken, utan ålen och pigghajen, som har minskat mycket mer dramatiskt. Men torsken har blivit som ett symboldjur. Den är en av de viktigaste matfiskarna och vi har minskat tillgången till den med 70-80 procent, 90 procent i Kattegatt. Det leder till att ekosystemet försämras. Forskarna har kommit fram till att algblomningarna har förvärrats i Östersjön på grund av att torsken har minskat. Den äter skarpsill och strömning, som i sin tur äter djurplankton. Man har rubbat balansen i hela havet.

Vilken fisk äter din familj hemma?– Jättemycket sej och sill och en del odlad lax. Och skaldjur.

Har du nya projekt på gång?– Det som händer nu är att boken ska översättas till engelska. Jag håller på och uppdaterar den inför det.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Imberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro