ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tortyrrapport släppt: Tvingades stå på brutna ben

Åsa Larsson · 9 Dec 2014
Uppdaterad 9 Dec 2014
En iscensatt skendränkning under en protest mot USA:s förhörsmetoder och tortyr mot fångar.

En iscensatt skendränkning under en protest mot USA:s förhörsmetoder och tortyr mot fångar. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Den stora tortyr-rapporten som nu släppts av underrättelsekommittén i USA:s senat redogör för brutala övergrepp på fångar i underrättelsetjänsten CIA:s regi.

Sajten The Daily beast listar de värsta avsnitten ur rapporten:

1. "Välanvänd" waterboarding-utrustning. CIA har hävdat att endast tre fångar utsatts för tortyrmetoden skendränkning – Khalid Sheikh Mohammed, Abu Zabaydah och Abd Al Rahim al-Nashiri. Men bevis har hittats vid ett fångcenter för att även fler kan ha utsatts. På den platsen ska ingen skendränkning ha skett enligt CIA men ändå hittades "välanvänd" waterboarding-utrustning omgivet av hinkar med vatten.

2. Nära att dränka fångar. Trots CIA:s påståenden att skendränkning är oskadligt så finner kommittén att det leder till konvulsioner och kräkningar. Under ett förhör blev fången Abu Zabaydah helt okontaktbar och bubblor kom ut ur hans öppna mun. En annan fånge, Khalid Sheikh Mohammed, skendränktes minst 183 gånger, vilket enligt rapporten eskalerade till en serie av i det närmaste drunkningar.

3. Fängelsehålan "Saltgropen". I CIA:s egna rapporter hänvisar man till platsen under kodnamnet Cobalt, men det verkar röra sig om en av de ökända hemliga fånglägren. Saltgropen ska ha startats så tidigt som 2002 och ligga i Afghanistan. Här ska outbildade CIA-agenter ha utfört otillåtna förhör utan insyn. En anonym källa i rapporten beskriver de inblandade personerna som olämpliga och med våldsamma bakgrunder.

4. Tvingades stå på brutna ben. Flera fångar har dött i Saltgropen – i ett fall var fången fastkedjad i golvet och halvnaken vilket ledde till att han frös ihjäl. På vissa håll i Saltgropen var det helt mörkt så att vakterna fick använda pannlampor. På andra håll var rummen helt upplysta hela tiden med störande ljud, så kallat vitt brus. I det här lägret tvingades fångar att stå under långa perioder i obekväma ställningar och på skadade ben, trots löften om att inte förvärra skadorna.

5. Ändlösa förhör. Utan att börja fråga ut fångar utan hotfullt beteende gick CIA, enligt rapporten, direkt på en mycket aggressiv form av förhör som pågick utan slut – ibland i veckor.

6. Matning genom ändtarmen. Trots att dropp är ett säkert och effektivt sätt att få i någon näring så ska fångar ha matats genom att ha fått "näringslavemang" – något som snarare användes som ett verktyg mot dem. Människor tvingades även att vara vakna långa perioder, ibland så länge som 180 timmar i sträck, med händerna kedjade över huvudet, ståendes upp.

7. Försvunna fångar. CIA har offentligt medgett att man hållit 100 personer fångna, men kommittén har funnit bevis för att det egentliga antalet istället är minst 119 personer. CIA har även själva kommit fram till att 26 av dessa fångar var oskyldiga. Nu får man kritik för att inte ha hållit ordentlig dokumentering över vilka som hållits fångna och vad som hänt dem.

8. Inga vidare resultat. De brutala metoderna gav ingen information som inte redan fanns i underrättelsevärlden och kvaliteten på informationen kritiseras. "När du låter fångar genomgå det här så kommer de att säga vad som helst för att få förhören att ta slut", kommenterar källa inom senaten. CIA har tidigare sagt att tortyr är nödvändig för att få fram viss information.

9. Inhyrda psykologer. Man använde två inhyrda psykologer med bakgrund i det amerikanska flygvapnet för att sköta förhörsprogrammet. Ingen av dessa två hade erfarenhet som förhörsledare, hade ingen specialkunskap om al-Qaida, terroristbekämpning eller relevanta språkfärdigheter, visar kommitténs fynd. De två personerna startade ett företag 2005 som hittills fått 600 miljoner kronor av CIA.

10. Ljög för presidenten. En internrapport visar att CIA förvred uppgifter om förhörsprogrammets effektivitet och svarade ofullständigt eller osanningsenligt på frågor från Vita huset.

11. Mörkläggning . Politikers oro över förhörsprogrammets legitimitet ströks ur ett av de få protokoll som överlevt den första tiden för programmet.

12. Fångars mödrar hotades. Fångar fick enligt rapporten höra att deras barn skulle komma till skada att deras mödrar skulle våldtas och en fånges mor skulle "få halsen avskuren". En förhörsledare ska ha sagt att "ni kommer aldrig att få en rättegång för vi kan inte låta världen få veta vad vi gjort mot er".

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro