ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Torv städar upp förorenad mark

Albaeco · 26 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Att suga upp miljögifter med vanlig torv kan bli ett billigt sätt att rena förorenad mark, enligt forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det finns 30 000 områden i Sverige där marken är allvarligt förorenad, enligt Naturvårdsverket, exempelvis gamla soptippar eller nedlagd industrier.

GRÄVA UPP JORDEN Det vanligaste sättet att rena mark är att gräva upp jorden och transportera den till en behandlingsanläggning. Metoden är dyr och energikrävande.- Att istället suga upp miljögifterna på plats med torv kan bli ett billigare sätt att rena marken, enligt Yuliya Kalmykova, doktorand vid institutionen för kemi- och bioteknik på Chalmers.

ANVÄNDAS SOM FILTER Torv kan också användas som ett filter som hindrar lakvatten från soptippar från att förorena sjöar och vattendrag. Yuliya Kalmykova får därför ett miljöstipendium på 100 000 kronor av avfalls- och återvinningsföretaget Renova för att fortsätta utveckla reningsmetoden.

klar

Artikellänk är kopierad

Albaeco
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro