ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Toscana gör sig bäst på landet

Andreas Strömberg · 2 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Vito Arcomano


klar

Artikellänk är kopierad

Morgonpromenaden går förbi mörkbruna, lerigt nyplöjda åkrar, några olivlundar och stora lila lavendelbuskar i vägrenen. Cikadornas ljudmatta för en snabbt in i semesterlunken. Vägen ner till bageriet och gårdsbutiken skänker Metros utsända vyer över ett böljande landskap. Det är en un­derbar morgon.

Stenhuset vi har hyrt ligger på en toscansk kulle en bit utanför byn Casale i Chiantiregionen. Huset är inget annat än en pärla, med sex meter i takhöjd. Från kök och vardagsrum leder en trappa upp till sovloftet med små fönstergluggar. Ägaren Angelo Sampieri är arkitekt och undervisar vid Turins universitet. Sin morfars förfallna gårdshus har han själv varsamt rustat upp i sten och trä. Mer moderna material tillåter reglerna inte här. Till och med matbordet är från 1800-talet, liksom grytorna i koppar. Det enda som påminner oss om nu­tid är den röda designsoffan från Milano och den silvriga ryamattan. – Här har jag verkligen renoverat och inrett med hjärtat, säger Angelo Sampi­eri, som själv åker hit så fort huset är ledigt. I gårdsbutiken köper vi nyplockade körsbärstomater, färsk pasta, gräsig olivolja och vin i bastflaska.Väl hemma i huset igen in­finner sig den kulinariska inspirationen direkt. Vi fräser vitlök och en aptitretande doft sprider sig. Råvarorna är så goda som de bara blir när man köper dem nästgårds.Det är så här man drömmer om att en toscansk, eller italiensk, lantsemester ska vara. Inga tider att passa, inga måsten, bara lantlig frid.Efter brunch­en går vi uppför trappan och vilar. Genom fönstren hörs vindens svaga sus över fälten.På kvällen höjs tempot lite. Vi åker till den närliggande staden Siena och möts av trumvirvlar i gränderna. Det övas inför årets Palio, då stadens medeltidskvarter, contrador, tävlar mot varandra i hästkapplöpningen Il Palio på ”torgens torg”, Piazza del Campo. Efter en fika på den klassiska fruktkakan panforte bland svalkande källarvalv längtar vi tillbaka till huset, och styr hyrbilen ”hemåt” för några glas lantvin på terrassen. Vi slumrar lite i solstolarna med utsikt över detta tysta, nästan overkligt runt modellerade landskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Strömberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro