ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Toscana – som ett rikt vin

Magnus Wittbjer/Tidningen Res · 15 Jun 2012
Uppdaterad 17 Jun 2012
Svindlade vy utanför fönstret. 

Svindlade vy utanför fönstret.  Foto:  Fototeca ENIT


klar

Artikellänk är kopierad

Rustikt på hotell Monteverdi.
Rustikt på hotell Monteverdi.Foto: Fototeca ENIT
En trivsam middag ute i den ljuvliga skymningen på hotellet Monteverdi. En gårdskatt håller ett vakande öga på bordet.
En trivsam middag ute i den ljuvliga skymningen på hotellet Monteverdi. En gårdskatt håller ett vakande öga på bordet.Foto: Fototeca ENIT
Arkitektur att beundra.
Arkitektur att beundra.Foto: Fototeca ENIT
En stilla stund före solnedgången.  foto: Fototeca ENIT
En stilla stund före solnedgången. foto: Fototeca ENIT
Världsberömda utsikter med de karaktäristiska husen och träden.
Världsberömda utsikter med de karaktäristiska husen och träden.Foto: Fototeca ENIT

Parallellen Toscana och vin är måhända uttjatad, men fungerar förvånansvärt bra för beskrivningen av vad som förmodligen är ett av världens starkaste turistvarumärken. 

Toscana, i den nordvästra delen av Italiens ”stövelskaft”, är likt ett perfekt lagrat vin fyllt av hundratals sensoriska upplevelser för besökaren. 

Historia, konst, en i många hänseenden spektakulärt vacker natur blandas med kulinariska höjdare. 

Upplevelsen kröns av ett mycket behagligt klimat och en nästan ständigt lysande sol.

Hotellet som är en hel italiensk by

Boende

Hotel at Monteverdi

På landet mitt emellan Florens och Rom ligger hotellet Monteverdi i byn Castiglioncello del Trinoro. Det är inget hotell i dess vanliga bemärkelse utan en hel by som under decennier avfolkats och fallit i glömska och som nu rustats upp i sin helhet för att erbjuda sköna övernattningar i underskön och lantlig natur. Oklanderlig service, fantastiska måltider och vackra rum garanteras. Kan tyckas vara lite av Disneyland vid en snabb överblick, men denna kompletta och genuint upprustade hotellby är ett koncept som faktiskt fungerar.

Castiglioncello del Trinoro

www.monteverdituscany.com

Fynda italiensk design på landet 

Utflykter

Prada Outlet

Vällagad mat, konst, litteratur och intellekt stimulerande konversationer i all ära, men ett besök till Italien är inte komplett utan att hänge sig åt fåfänga och konsumtion. En av områdets hyfsat välbevarade hemligheter är den anonyma fabrikslokalen vid sidan av motorvägen mot Florens. I Montevarchi ligger en outletbutik för det hett åtråvärda märket Prada. Handla förra och nuvarande kollektioner till halva priset. Fyndläge alltså! Lokalens anonymitet är relativ, så se till att undvika helger och anländ för allt i världen tidigt under veckodagarna.

Localita Levanella, S.S 69, Montevarchi

Råvaror från den egna trädgården

Mat och dryck

Dopolavoro

På den toskanska landsbygden har ett före detta personalutrymme för den stora gården (med en underskön trädgård öppen för allmänheten på onsdagseftermiddagarna) La Foce gjorts om till restaurang. Maten tillreds från råvaror från gården, ner till grönsaker från egen trädgård och sin egen extra-virgin olivolja. Ber man snällt kan man få en guidad tur i grönsakslandet.

Strada della Vittoria 90, La Foce

www.dopolavorolafoce.it

Vila ut i en lyxvilla från 1400-talet

Boende

Hotel Palazzo del Capitano

Mitt i en medeltida by ligger en före detta privat 1400-tals villa som blivit dagens Hotel Palazzo del Capitano. Huset har under många år genomgått en renovering för att behaga den mest kräsna prins eller prinsessa på ärten och är en given destination om man vill ha toskansk tradition, mat, design och avkoppling i sin närhet. Efter en dag av utforskande är det bara att luta sig tillbaka i bubbelpoolen med ett glas vin och invänta att bli kallad till middagen. Ja, du kan vara med att tillaga den själv också om du vill.

Via Poliziano 18, San Quirico d’Orcia

www.palazzodelcapitano.com

Köttätarnas lokala favorit

Mat och dryck

Osteria dell’Acquacheta

Tillbakalutad familjerestaurang och en stående favorit hos de lokala karnivorerna. Ägare Gulio tar sitt kött på största allvar och visar upp just din bit före tillagandet. Någon fråga om hur du vill ha köttet stekt kommer inte, då Gulio endast tillagar det på ett enda sätt – sitt. Passar inte det rekommenderas pastarätterna eller något vegetariskt.

Via del Teatro 2, Montepulciano

www.acquacheta.eu

En livlig bergsby  känd från Twilight

Utflykter

Montepulciano

Denna bergsby är, som många andra i Toscana, fylld av historia och intressant arkitektur. Montepulciano är förmodligen traktens livligaste bergsby med den cirkulära kyrkan Tiempo di San Biagio, som står modell för St Peterskyrkan i Rom. Byns shoppinggator är fulla med butiker med i sammanhanget behagliga priser. Promenera upp till Pazza Grande, kika in i il Duomos imponerande och enkla elegans och glöm inte det intilliggande palazzot helt uppförd i travertin – den lokala marmorn. Känns byn på något vis bekant? Delar av filmen New Moon ur den populära Twilight-serien spelades in här.

FLER RESTIPS PÅ RES.SE

klar

Artikellänk är kopierad

Magnus Wittbjer/Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro