ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Total månförmörkelse i helgen

Stockholm TT · 2 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Fenomenet beror på att jorden passerar mitt emellan solen och månen så att hela månen hamnar i jordens skugga, berättar Nils-Erik Olsson, ordförande för Stockholms Amatörastronomer. Senast fenomenet kunde beskådas i Sverige var i början av maj 2004. - Det är fascinerande. Vi är många som kommer att ha våra ögon riktade mot månen timmarna runt midnatt på lördag kväll, säger Nils-Erik Olsson. Han berättar också att när månen inträder i jordens skugga blir den inte helt svart, utan lätt rödaktig. Anledningen är att en del av ljuset från solen passerar genom jordens atmosfär och då böjs av en aning och belyser månen. Den rödaktiga färgen väcker alltid intresse och fascination.

Månförmörkelse inträffar alltid vid fullmåne, men inte vid varje fullmåne. Det beror på att månens och jordens banor inte följer varandra exakt. Ungefär vartannat eller vart tredje år inträffar en månförmörkelse i Sverige. Nästa totala månförmörkelse sker den 28 augusti i år, men den kan inte ses i Europa eftersom den inträffar mitt på dagen. Nästa för oss synliga månförmörkelse sker natten mot den 21 februari nästa år. -Månförmörkelsen går att se med blotta ögat, men upplevelsen blir större om man använder kikare eller ett teleskop, säger Nils-Erik Olsson som tillsammans med många andra intresserade följer skådespelet från Observatoriekullen mitt i Stockholm. Månförmörkelsen inleds klockan 22.30 och är över klockan 02.12. Mellan klockan 23.44 och 0.58 är månen totalt förmörkad.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro