ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tour de France från en studio i Borlänge

Lars Carlsson · 10 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Ulf Palm


klar

Artikellänk är kopierad

CYKELTÄVLING. Tour de France, världens största cykeltävling, är i gång. I dag avgörs femte etappen som går mellan Villers-Cotterets och Joigny öster om Paris. Om några dagar når de 189 cyklisterna franska Alperna, mördande backar som knäckt de bästa cyklister genom åren.Folkfesten följs utmed banan av hundratusentals åskådare, miljoner följer tävlingen framför tv-skärmarna. För den svenska publiken har Tour de France sedan 1994 blivit känd genom Eurosports sändningar med det kritikerrosade cykeloraklet Roberto Vacchi som skrattande, skrikande och faktasprängd kommentator.Tillsammans med experten Anders Adamson guidar han tittarna genom loppet, tramptag för tramptag, sex timmar varje dag i tre veckor.

Hur orkar ni?– Det kan man fråga sig, men både Anders och jag har växt upp med cykelsporten och lever så att säga med den. Den som följer med Roberto Vacchi i hans fartfyllda rapporter kan nästan få intrycket att han följer touren inifrån klungan på cykelsadeln, men i själva verket bevakar han tävlingen framför en tv-skärm i centrala Borlänge, hundratals mil från dramatiken.

Hur ser er arbetsdag ut?– Vi går upp halv sju på morgonen, slår på datorn och läser in oss på allt nytt som hänt. Innan sändningen brukar vi ta en cykeltur tillsammans, vi åker gärna någonstans för att ta en fika. Sedan börjar eftermiddagssändningen som lite sköter sig själv. Därefter gäller det att förbereda sig för sammandraget på kvällen. Det är slut vid elva och sedan måste man varva ner en stund innan vi lägger oss.

Hur gör du för att hålla liv i maratonsändningarna?– Jag tänker hela tiden på att prata enkelt så att alla, även den som inte är intresserad, ska förstå vad som sker. Sedan läser jag in mig på alla de platser och städer som cyklisterna passerar så att jag kan ge något extra för tittarna.

Vilket är ditt bästa minne från Tour de France?– Jag har aldrig varit så uppspelt som när svensken Magnus Bäckstedt vann 19:e etappen på touren 1998. Jag minns att jag gav honom råd i direktsändning: ligg kvar, ligg kvar, håll dig kall, dra i gång spurten … och det bästa var att han gjorde allt jag sa!

Vad säger du om dopningskandalerna? Finns det någon framtid för cykelsporten?– Ja, den har fått sig några rejäla kyssar vid det här laget. Hoppet står till alla seriösa cykelentusiaster och att man inom de professionella lagen börjar ta in folk utan bakgrund i cykelsporten. Fransmännen och tyskarna har börjat och fler måste följa deras exempel.

Du refererar dagligen i sex sju timmar. Vad ger dig inspirationen att fortsätta?– All feedback vi får av våra tittare, alla som peppar oss och ger oss tips och synpunkter. Vi får 2 000–3 000 sms under varje sändning.

Vilket är det bästa sms:et du fått?– Ja, häromdagen fick vi ett helt underbart. Det löd: hur skickar man sms-frågor till er … ha ha ha!

Slutligen: Vem vinner årets Tour de France?– Cadel Evans från Australien. Det har jag sagt länge. Han vinner!

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro