ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tova, 16, intar FN för flickors skolgång

Anders Göransson · 4 Jul 2013
Uppdaterad 7 Jul 2013

Ge alla världens barn - även flickor - rätten att gå i skolan. Med det kravet intar Norrtäljetjejen Tova Andersson, 16, och över 600 andra ungdomar FN:s generalförsamling i New York på fredag.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi ska tillsammans lämna över ett dokument till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Det handlar om att barns rätt till utbildning är viktig, och att mer resurser bör läggas på det. Särskilt på flickors utbildning, efter de i delar av världen inte anses ha samma rättigheter som pojkar, säger Tova till Metro.

Dagen, den 12 juli, är vald för att det är den pakistanska flickan Malala Yousafzais födelsedag. Den idag 15-åriga Malala sköts förra året i huvudet när hon var på väg till skolan. Gärningsmännen var talibaner som ville straffa henne för att hon, bland annat via sin blogg, krävde att alla flickor i Swatdalen i Pakistan skulle få gå i skolan.

Händelsen ledde till att hon blev världskänd - och till att FN inrättade denna särskilda Malala Day - en dag för alla barns rätt till utbildning.

– Förhoppningsvis kommer jag att får träffa henne - jag kommer i vart fall vara med när hon talar. Jag beundrar hennes engagemang och mod. Men egentligen är det inte rätt att barn ensamma ska behöva kämpa för sina och andra barns rättigheter. Det borde vara de vuxnas ansvar.

Tovas eget engagemang började mycket tidigt.

– Jag har velat förändra och påverka världen ända sedan jag var liten och såg hur människor i andra delar av världen behandlades och hade det.

När hon var 13 år sökte hon till biståndsorganisationen Plans ungdomsråd, och idag är hon även observatör i styrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro