ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tove Lo: Vi får se om någon vågar bli ihop med mig

Maria Forsström · 28 Nov 2014
Uppdaterad 29 Nov 2014

Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Hon klättrar förbi de flesta svenskar genom tiderna på listor i världen. De flesta andra också just nu.

Hon är en hitmakare, en popstjärna och en relativt vanlig tjej på turné med Katy Perry.

Metro har träffat Tove Lo – igen.

”Habits” har legat på topplistor över hela världen och Tove Lo är första svensk sedan Ace of Base att ta sig upp på Billboard Hot 100:s topp tre. Jennifer Lawrence har personligen curerat och valt ut henne till ”Hunger Games”-soundtracket. Och Katy Perry bad själv om henne som förband till delar av sin turné med början på söndag.

Det går bra nu.

Första gången Metro träffade Tove Lo, i våras, var hon ännu ”på gång” utan att det hänt så mycket – i alla fall inte offentligt. Till skillnad mot nu, även om det fortfarande inte märks så mycket på stjärnan ifråga själv. Hon lutar sig tillbaka, skrattar mycket och verkar inte särskilt mån om att framstå som mystisk och hemlighetsfull. I och för sig kanske det inte är meningsfullt när man ändå blottar precis allt i sina låttexter.

- Jo, vissa är nog rätt tydliga vad de handlar om och det har hänt att tidigare kärlekar hört av sig och undrat. Ibland erkänner jag, ibland inte. Vi får väl se om någon ens vågar bli ihop med mig framöver av skräck för att hamna på skiva, säger Tove Lo.

Hon har naturligtvis fått kritik också – hon är ju trots allt ung kvinna, gör pop och skriver om droger och sex. Sådant kommer bara rockmän undan med.

- Jag förväntas vara en förebild och alltid snygg och intresserad av kläder, och har upplevt att ha blivit retuscherad utan att ha bett om det. Jag tycker dessutom inte att jag promotar droger, jag skriver bara om mina erfarenheter.

Efter ett mindre utbrott om det inte kan få finnas en enda normal tjej kommer hon dock fram till att hon nog är en förebild trots allt.

- Jag är fan bra på andra sätt, på att kämpa fast ingen tror på en och på att visa att man inte ska ge upp.

Tove Lo var teaterapa redan som barn, men fick ingen särskild uppmuntran från föräldrarna eftersom ingen av dem höll på med musik. Däremot blev en av hennes närmaste vänner medlem i ”Play”, en svensk grupp i början av 2000-talet som faktiskt hade en guldskiva i USA. Tove Lo fick följa med till studion.

- Det var helt ”wow” att få se dem spela in och sen ha en skiva med sina röster på.

Det nyväckta intresset ledde till musikgymnasiet Rytmus, mycket övning och bandet Tremblebee som enligt uppgift ”spelade på alla skitställen i Stockholm och några i Umeå”.

- Så långt från det jag gör i dag. Vi gjorde otroligt svår matterock, men melodisk eftersom jag hade en sådan popröst. I dag älskar jag tydligheten i popmusiken, säger Tove Lo.

Hon brukar börja med ett tema eller en textidé varefter det blir till att leta ackord på pianot. På det kommer beat och ljudbild, och sedan, med lite hjälp av producentteamet The Struts, är superhiten klar att ta över listorna.

- Jag hade ju aldrig kunnat föreställa mig det här. Det är nypa i armen-läge. De hemliga naiva drömmarna som man aldrig vågade säga högt – så sjukt häftigt.

Med sådan framgång följer att man blir ett känt ansikte.

- Det är lite läskigt eftersom kända personer är så skumma. Tänk om jag blir sån själv. Men det är så klart jätteroligt med glada fans på spelningar även om det blir en konstig känsla när vissa börjar gråta. Som när jag landade i Chicago och det stod fyra autografjägare och väntade – hur visste de ens att jag skulle vara där?

Ännu är det dock ingen fara, vilket hon skyller på att hon har ett ”kameleontansikte”, även om det händer oftare och oftare. Mammor som på flyget frågar om hon kanske är Tove Lo, eftersom hennes döttrar lyssnar.

- Och där sitter jag och skriver text och petar näsan.

En annan sak hon lärt sig är att tacka nej. Musikaliskt har det inte varit några problem, men det är de andra förfrågningarna. En radiostation som vill att hon ska ta på sig en tomteluva och göra reklam för deras app, en pratshowvärd som vill att hon ska säga saker som ”Det här är Tove Lo, lyssna på Kvällar med Keith!”.

- Jag vet ju inte vem Keith är, han kan vara rasist eller vad som helst. Så jag har fått lära mig att bita ihop, spela dum och låta skivbolaget säga nej åt mig.

Erfarenheterna kommer en efter en. Och på söndag får Tove Lo alltså en till när hon kliver upp på scen i Brisbane, Australien på sin turnépremiär som förband till Katy Perry.

- Jag är otroligt peppad, men fick insikten att jag ska stå där inför 15 000 pers som inte är där för min skull. Jag har en halvtimme på mig att charma dem och tänker att kanske i alla fall säg... 400 av dem tycker att jag är bra?

Tove Lo var en av fyra svenska artister som tog över amerikansk talkshow inom loppet av en vecka i början av november. Hon var hos Jimmy Fallon, Icona Pop hos Jimmy Kimmel, Mapei hos Letterman och First Aid Kit hos Conan O'Brien.
Tove Lo var en av fyra svenska artister som tog över amerikansk talkshow inom loppet av en vecka i början av november. Hon var hos Jimmy Fallon, Icona Pop hos Jimmy Kimmel, Mapei hos Letterman och First Aid Kit hos Conan O'Brien.Foto: Gustav Gräll
klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro