ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tower Heist

CG Karlsson · 3 Nov 2011
Uppdaterad 3 Nov 2011
Cathedras suffragarit tremulus concubine, ut fiducias optimus divinus agnascor Octavius.

Cathedras suffragarit tremulus concubine, ut fiducias optimus divinus agnascor Octavius. Foto: UIP


C-G Karlsson har sett en Eddie Murphy-rulle som inte är en total stinkare – en småmysig actionkomedi om en sensationell kupp mot en girig bioskurk.

klar

Artikellänk är kopierad

I dessa tider av ekonomisk kris och tältprotester på Wall Street känns det logiskt att även biodukens skurkar är giriga kapitalister som spekulerat bort småfolkets pengar. Här heter han Arthur Shaw (Alan Alda), är finanskung och bor högst upp i en lyxig Manhattanskrapa vars personal i samband med en FBI-razzia får veta att den på ytan jovialiske Shaw har svindlat dem på alla deras surt förvärvade pensionsbesparingar. (Den högst verklige finansboven Bernie Madoff torde vara en av filmmakarnas förebilder). Ett av  Shaws offer, Josh Kovacs (Ben Stiller), har skäl att känna sig extra sviken och när han inser att Shaw kommer att glida undan FBI:s nät bestämmer han sig för att tillsammans med några kolleger iscensätta en ytterst vågad kupp där de ska stjäla tillbaka pengar från mannen som lurat dem. Eftersom de saknar kriminell erfarenhet lockar de med sig en gatusmart småtjuv (Eddie Murphy) för hjälp med planeringen. Brett Ratner är en typisk bruksregissör med ”Rush Hour”-filmerna, ”Röd drake” och ”X-Men: The last stand” på cv:t. Här börjar han i småmysig old school-anda: snyggt slickad soul av klassiskt thrillersnitt och urban puls i bilderna. Skådisensemblen är hyfsat namnkunnig, om än inte stekhet. Förutom de nämnda ser vi bland annat Casey Affleck, Matthew Broderick och Téa Leoni. Just Leoni:s FBI-agent har en småkul fyllescen på en bar – men annars står det snart klart att humor är en bristvara i denna film. Den spänning som byggts upp av hjältarnas hämndlystnad mot Shaw sipprar också bort ju närmare klimax vi kommer och försvinner helt i den totalbisarra finalen. En actionkomedi måste inte vara trovärdig och logisk på varenda punkt, men om man ska bry sig det minsta finns det en gräns för hur korkat det får bli. Den passeras här med råge.

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro