ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Toxikologen: Här är tre saker som kan vara skadliga i ditt kök

Joel Linde · 5 Okt 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
Livsmedelsverkets toxikolog Emma Halldin Ankarberg förklarar vilka risker som finns med farliga ämnen i köket.

Livsmedelsverkets toxikolog Emma Halldin Ankarberg förklarar vilka risker som finns med farliga ämnen i köket. Foto: Alamy, Livsmedelsverket


Mycket av det vi använder till vår matlagning kräver en viss behandling för att det inte ska utgöra någon hälsofara för oss. Här är det du bör se upp med.

klar

Artikellänk är kopierad

När du hanterar mat finns det vissa saker som är viktiga att vara medveten om för att du inte ska få i dig giftiga ämnen eller farliga bakterier. Livsmedelsverkets toxikolog Emma Halldin Ankarberg förklarar vilka risker som finns.

Konservburkar

Något som de flesta har en relation till. Allt från färdiga maträtter till majs eller krossade tomater är vanliga livsmedel som förvaras i den behändiga burken. Men om du har tänkt spara innehållet är den inte lika bra.

– Det kan vandra över metalljoner till maten om det kommer luft i burken, då kan det oxidera. Man sätter ett skyddande lacklager på insidan av burkarna, men om det går sönder kan det faktiskt föras över till maten. Så vi rekommenderar att man tömmer över innehållet om man vill spara det.

►LÄS MER: Så vet du om din matlåda är säker

Plastlådor

Livsmedelsverket får också många frågor om plast, och där rekommenderar Halldin Ankarberg helt enkelt att använda föremålen till vad de är avsedda för. På så sätt minimerar man risken att få i sig giftiga ämnen.

– En glasslåda är ju testad och godkänd för att ha glass i, men den är inte lämplig att ha som matlåda sen, och köra i mikron, säger hon.

Det går att återanvända till exempel en glasslåda, men då bör det vara med liknande matvaror. Att ha syrliga, varma eller feta matvaror i en förpackning avsedd för glass skulle kunna lösa ut ämnen ur plasten, och rekommenderas alltså inte.

Läs mer om de olika märkningarna på Livsmedelsverkets hemsida.

►LÄS MER: Så länge kan du spara din matlåda

Teflonpannor

Ett annat husgeråd som ger upphov till en del oro är teflonstekpannor. Många tror att teflonet i sig är farligt, men så är inte fallet, menar Emma Halldin Ankarberg.

– Om du råkar repa loss en bit teflon och sväljer den så är det ingen fara, men när stekpannan börjar bli sliten ska man byta ut den. Det kan finnas andra saker under teflonet som inte är tänkta att komma i kontakt med maten, säger hon.

– Men ur riskperspektiv skulle jag inte säga att de här är de stora riskerna, utan det är att man har för dålig hygien i köket, att man inte byter skärbräda och tvättar händerna, till exempel.

Gällande skärbrädor och matlådor gäller samma sak: byt ut dem när de är slitna. Annars ökar risken för att bakterier blir kvar i reporna.

►LÄS MER: Här är det minst – och mest – onyttiga chipsen

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro