ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trädgårdsmästarens tips: Så börjar du fixa i trädgården – trots den sena våren

Sofia Clason · 3 Apr 2018
Uppdaterad 3 Apr 2018
Trädgårdsmästaren Linnéa Dickson ger sina bästa tips om hur du kan börja greja i trädgården redan nu.

Trädgårdsmästaren Linnéa Dickson ger sina bästa tips om hur du kan börja greja i trädgården redan nu. Foto: Kristofer Matti, Pixabay


Efter en lång vinter längtar många till grönare tider och jordiga fingrar. Snart kommer vårvärmen, men enligt trädgårdsmästaren Linnéa Dickson finns det delar av trädgårdsfixandet som du kan börja med redan nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Dickson som är trädgårdsmästare i Slottsträdgården i Malmö, konstaterar likt många andra att våren är sen och därmed trädgårdsarbetet. Men trots det har hon flera tips på vad man kan göra redan nu för att förbereda sin trädgård för ett lyckat år.

Förkultivera så mycket som möjligt

Det bra att förkultivera så mycket som möjligt inomhus, för att vara förberedd med grödor som är på gång när det väl blir varmt. Det gäller bara att ha plats nog för allt du vill gro.

– Tomater och chili behöver minst åtta veckor innan man planterar ut dem så de ska man nog börja med direkt om det ska bli mildare väder nu. Man kan också sätta purjolök, kronärtskocka och många sommarblommor som rosenskära och luktärt, säger Linnéa Dickson.

Införskaffa en växtlampa

En växtlampa kan hjälpa växter inomhus som riskerar att få för lite ljus. Växtlampor gör att växterna inte blir för långa och rangliga, som de annars blir av ljusbrist.

Beskär träd och buskar

Kolla upp om dina träd kan beskäras i vårtemperaturer och beskär de som klarar av det. Har du till exempel äppelträd kan det vara bra att beskära några grenar nu och spara resten tills mellan juli och september.

– Det gäller bara att man vet om att det inte kommer att bli för många minusgrader. Om du beskär träden och det blir tio till tjugo minus en längre tid så kommer du skada trädet. Men blir det inte kallare än fem minus går det jättebra att beskära träd som inte är blödare, alltså träd som blöder mycket sav, som björkar, säger Linnéa Dickson.

Städa i trädgården

Har du gamla perenner som stått över vintern eller är rabatten full av ogräs? När snön smälter kan det vara god tid att städa upp i trädgården inför mildare temperaturer. Perenner kan till exempel klippas ned i mindre bitar och spridas ut i rabatterna. Att plocka ogräs tidigt är dessutom en förtjänst för resten av året. Håller du koll på ogräset under våren växer det mindre resten av året.

Se till att vara snabb med gödsel

När det väl blir lite varmare och det är dags att så i rabatterna är det bra att mylla ner lite ko- eller hönsgödsel i odlingsbäddarna.

– Då får allt som växer där snabbt extra energi så att växterna tar sig bättre, förklarar Linnéa Dickson.

Använd fiberdukar

Lägg fiberdukar över odlingsbädden när det väl är dags att sätta grödor så att de inte skadas om det blir kallare. Fiberdukarna kan ligga kvar både natt och dag i början, eftersom ljus och vatten tar sig igenom tyget.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro