ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trädgårdsyoga botar stressen

Vivvi Toikkanen · 9 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Läkande övningar från USA håller personer med gröna fingrar i trim

klar

Artikellänk är kopierad

Slut i ryggen och axlarna efter allt trädgårdsarbete? Prova en läkande trädgårdsyoga som är anpassad speciellt för personer med gröna fingrar. 

Både i USA och Sverige finns ett stort intresse för att pyssla med trädgården och att utöva yoga. Nu kan man göra båda sakerna samtidigt. I USA har man uppfunnit en speciell trädgårdsyoga och det har kommit flera böcker om yoga i trädgården, som ”Gardener’s yoga” av Veronica D’Orazio. Där hålls också kurser för yogaintresserade trädgårdsfantaster. Syftet med trädgårdsyogan är att förebygga skador och värma upp kroppen inför de monotona, roterande rörelser man ofta gör i trädgården. Övningarna ska även stärka balansen och stretcha de muskler man anstränger när man krattar, gräver och rensar ogräs. Många yogaexperter liknar både yoga och trädgårdsarbete med meditation i rörelse. En annan  likhet är att man både i yoga och trädgårdsarbete har stor nytta av att andas rätt. Lär man sig fokusera och vara i nuet kan man slippa onödiga olyckor.

"NATUREN ÄR BRA FÖR UTBRÄNDA" Yogaläraren Marian Papp gillar att påta i trädgården. Om vädret tillåter gör hon gärna sina yogaövningar ute i det fria. – Naturen är läkande i sig. Studier visar att utbrända mår bra av att vara ute i naturen. Även många yogaskolor håller kurser utomhus, säger Marian Papp, som skrivit magisteruppsats på Karolinska institutet om just utbrändhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vivvi Toikkanen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro