ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tradition: Klassiker till vettiga priser

Jonas Cramby · 22 Nov 2012
Uppdaterad 23 Nov 2012

Foto: Gustav Hugosson


Menyn på Tradition är sprängfylld av kärlek till husmanskosten. Priset är lägre än på finkrogarna, men det är också kvaliteten på maten.

klar

Artikellänk är kopierad

Dämpat, vänligt och välordnat.
Dämpat, vänligt och välordnat.

Svensk husmanskost. Punkt slut”, står det på fönsterrutan till relativt nystartade, men redan populära, restaurang Tradition i Vasastan. Konceptet är lika enkelt som självklart: varför ska man egentligen behöva vara hänvisad till dyra, klassiska finkrogar om man vill äta enkel, svensk husmanskost? 

Bra tänkt.

Det ursvenska följer även med i inredningen. Att stiga in i lokalerna är ungefär som att komma till Arlanda efter en längre tid utomlands: det är dämpat, vänligt, välordnat. Och en smula tråkigt. Interiören består av idel blonda, lättavtorkade träytor och smakfulla mässingsdetaljer – som om Jonas Bohlin skulle ha formgivit väntrummet till en kommunal tandläkarmottagning. 

Menyn är dock fylld av så mycket värme och tröst att man vill krypa upp i dess knä och låta den dra fingrarna genom håret. Här är det i stället söndagsmiddagar hos farmor som gäller: oxbringa med pepparrotssås. Pannbiff. Blodpudding med stekt fläsk och äpple. 

Kärlek.

Till förrätt äter jag tre små smaskiga klassiker på tallrik: toast Skagen, gubbröra på kavring och löjromstoast och den kokta kalv med dillsås som jag väljer till huvudrätt är härligt sötsur av socker, ättika och omtanke. Mitt sällskaps hummersoppa är dock lite vattnig (kanske på grund av att Tradition serverar alla sina rätter laktosfria?) och den kokta torsken med räkor, pepparrot och äggsås får man mycket bättre på de klassiska finkrogarna (om än till det dubbla priset).

En liten detalj på menyn, som säger en del om krogen, är också att man kan välja portionsstorlek på flera av huvudrätterna. Men i stället för att det dyrare priset indikerar en större portion, så misstänker jag att det billigare betyder att man kan få en mindre. 

Medelåldern vid mitt besök skulle jag uppskatta till ungefär 55 år – men bara för att det också finns en hel del barn i lokalerna. Det är mysigt, så klart, men också lite trist om det skulle skrämma bort även andra kåldolmesugna i det ålderssegregerade krog- Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro