ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trådlösheten skapar härvor i våra tankar

metro · 22 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Kjell Häglund – Krönikör och redaktionschef

klar

Artikellänk är kopierad

På 1970-talet hade svenska trädgårdsentusiaster en gräsmatta och en rhododendron-buske.

I dag ska det ständigt sättas nytt, flyttas, experimenteras med trendväxter, trädgårdsdesignas. Och till skillnad från förr, då slutmålet var samma nyklippta gräsmatta och blommande rhododendron som förra sommaren, blir dagens odlingsfreaks aldrig nöjda – eftersom vi trädgårdsdrömmer om Medelhavet i ett nordiskt klimat.

Det är samma sak med utvecklingen inom hem-eletronik.

På 1970-talet hade man en teve med en antenn­sladd och var nöjd när man fick bild på tvåan.

I dag krävs examen från Tekniska högskolan, eller liknande tidsinvestering framför manualer, Google och Prisjakt.nu, för att kunna välja mellan allt från format och upplösningar till kabelsignaler och tv-leverantörer.

När folkdrömmen om en platt-tv förverkligades – statistiskt sett kring julen 2006, för de flesta av oss – återstod den stora framtidsdrömmen, hemmateknikens motsvarighet till medelhavsträdgården: Det trådlösa hemmet. Det rena vardagsrummet, med teven på väggen men helt utan sladdhärvor. Många bär verkligen på den drömmen, inte minst som tidningar ständigt rapporterar om den. Man köper grejer som är “förberedda” och “framtidssäkra” men suckar hatiskt åt sladdarna bakom dem, och tror att det bara är för att de är otekniska som de inte redan “skaffat trådlöst”.

När jag stöter på dessa drömmare i min egen närhet så vill jag bara be dem att nypa sig hårt i armen och get real.Snacket om de dammsamlande “sladd­härvorna” har blivit ett mytskapande mantra. Jag föreslår en helomvändning av resonemanget: det är trådlösheten som skapat “härvor”, i vårt sätt att tänka. Medan sladdarna diskret utför precis det vår dröm egentligen handlar om.Allt det som trådlöshet knappt klarar av, det fixar några väl valda kablar med ledighet och till en bråkdel av priset.

Tidningar skriver ofta om “navet i det uppkopplade hemmet”, som om det krävs en server eller nåt slags trådlös mediaspelare för att allt ska fungera. Men hela grejen med Sladd-Hemmet är att det inte behöver finnas något “nav” där all media lagras.

I Sladd-Hemmet bejakar man flexibiliteten, möjligheten att uppgradera vad, var och när som helst.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro