ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trådlöst bredband dröjer

Mary Örnborg · 13 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

UPPSKJUTET. Metro Teknik kunde redan förra veckan avsköja att tillgången på trådlösa bredbandstjänster för en bredare grupp konsumenter skjuts på framtiden. Den 1 mars avbröt Post- och telestyrelsen, PTS, förhandlingen om upphandlingen av auktionskonsulttjänst efter en dom i länsrätten. – Det är en leverantör som överklagat en specifik formulering i vår upphandling. Detta innebär att vi nu måste göra om hela upphandlingen där vi också beaktar länsrättens bedömning i upphandlingen, säger Catarina Wretman, chef på spektrumavdelningen på PTS.

Det företag som överklagade hade invändningar mot ett krav på att den eller de leverantörer som ansöker om att få hålla i en spektrumauktion också måste ha tidigare erfarenhet av liknande auktioner.– Nu måste vi sätta oss ner och fundera på hur vi ska kunna formulera om den meningen, säger Catarina Wretman.

När PTS bjöd in till ansökan om kommunbaserade tillstånd för trådlöst bredband i 3,6–3,8 GHz-bandet i juni 2006 var antalet ansökningar fler än antalet tillgängliga tillstånd. PTS kunde därför inte dela ut tillstånden direkt utan beslutade enligt policyn vid konkurrens att hålla en auktion. Auktionen var planerad att hållas i augusti 2007. Men efter domen i länsrätten riskerar auktionen nu att försenas med flera månader.– Vi jobbar så fort vi bara kan med att få ut en ny preliminär tidsplan för auktionen. Men det finns en risk att auktionen kommer att bli flera månader försenad. Men vår ambition är att vi ska genomföra auktionen innan året slut, säger Wretman.

Men för två av företagen som ansökt om tillstånd kommer beskedet om förseningen inte som någon kalldusch. Tvärtom.– Vi har egentligen inte tagit ställning till om vi ska vara med i auktionen. Det skulle vi ha börjat fundera över senare i vår. Så för vår del gör det varken till eller ifrån om det skjuts upp, säger Per-Olof Gustavsson, vice vd på Stokab AB.På Quicknet i Västerås drar man dessutom något av en lättnadens suck över förseningen.– Vi tycker att det bara är bra att auktionen har skjutits upp. Tekniken är ju fortfarande i sin linda när det gäller trådlöst bredband och nu får vi lite längre tid på oss att utveckla tekniken så att vi minimerar riskerna för buggar när det väl är dags att lanseras, säger Jan Synnersten, vd på Quicknet.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro