ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trafiken på Saltsjöbanan stoppas omedelbart

Josefin Svenberg · 10 Sep 2013
Uppdaterad 10 Sep 2013

Sent i går kväll togs beslutet att omedelbart ställa in all tågtrafik på Saltsjöbanan på grund av onormalt hjulslitage. Stoppet kan vara så länge som en månad.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett "onormalt" hjulslitage tvingar Arriva att ställa in tågtrafiken på Saltsjöbanan tills vidare.
Ett "onormalt" hjulslitage tvingar Arriva att ställa in tågtrafiken på Saltsjöbanan tills vidare.Foto: Scanpix

Från och med idag är all tågtrafik på Saltsjöbanan inställd och ersätts av bussar. Stoppet gäller tills vidare och enligt Arriva som kör trafiken kan det ta ungefär en månad innan Saltsjöbanan går som vanligt igen.

Det var i går eftermiddag som Arriva upptäckte ett onormalt hjulslitage på ett av Saltsjöbanans tåg vid en servicekontroll. Av säkerhetsskäl togs då de aktuella vagnarna ur trafik samtidigt som man sänkte hastigheten kraftigt för övriga tåg.

– I går kväll undersöktes flera vagnar och på en stor del av dem upptäcktes också ett kraftigt hjulslitage. Då beslutade vi att ställa in all trafik för att kunna utreda orsaken och omfattningen, berättar Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva.

– Vi måste även svarva hjulen på samtliga tåg och det kan ta en månad eller mer. Förhoppningen är att köra igång trafiken helt eller åtminstone delvis inom en månad, säger Tomas Hedenius.

Med tanke på att slitaget upptäcktes så pass plötsligt – hur ofta görs kontrollerna?

– De ska egentligen göras en gång om året, men vi gör dem en gång i halvåret. Och på den första vagnen som togs ur trafik svarvades hjulen så sent som i somras. Så det har verkligen kommit plötsligt och nu måste vi utreda orsaken, säger Tomas Hedenius på Arriva.

Vid 06.30-tiden på tisdagsmorgonen hade det ännu inte kommit några rapporter om hur ersättningstrafiken fungerat.

– Men tanken är att ersättningsbussarna ska gå lika tätt och hålla samma tempo som tågtrafiken, säger Fredrik Cavalli Björkman på SL:s pressjour.

SL:s hemsida uppdateras informationen för Saltsjöbanans ersättningstrafik kontinuerligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro