ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trafikköerna allt längre i Stockholm - värst i Norden

Peter Lindholm · 7 Nov 2013
Uppdaterad 8 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

Sveriges huvudstad är etta på topplistan som ingen jublar över. Stockholm har Nordens värsta trafiksituation i rusningstid – och det blir kanske inte bättre förrän om 20 år.  

Det är teknikföretaget Tomtom som presenterar den dystra rapporten”Traffic index”, om trafikstockningar och trögflytande trafik i Europas städer.

Hastighetsdata visar att framkomligheten i Stockholm blir allt sämre. Under rusningstrafik blir restiden i genomsnitt 36 procent längre, jämfört med 30 procent i fjol.

Det gör att Stockholm förblir Nordens i särklass mest trafikdrabbade stad och klättar till en åttonde plats på listan över Europas värsta trafikstäder.

Det innebär att man kan bli sittande 102 timmar extra i bilen om året om den normala restiden till jobbet är en halvtimme på morgonen och en halvtimme på kvällen, uppger Tomtom.

– Det beror på att vi är en av de snabbast växande städerna i Europa och har varit så under fler års tid. Det märks om trafiken fortsätter att utvecklas i takt med detta, säger trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M).

Miljöpartiet kallar rapporten för ”mycket alarmerande” kräver utökad kollektivtrafik. Detsamma gör Socialdemokraterna.

Men det lär inte bli bättre förrän ett stort antal pågående infrastrukturprojekt i Stockholms län, som Förbifart Stockholm och planerad och eventuell tunnelbana till Nacka respektive Hagastaden är genomförda. Då kan det stå 2030 i almanackan.

– Visst är det så. Det tar tid att åtgärda underlåtenheten som funnits under lång tid, så är det ju, kommenterar Ulla Hamilton.

I Göteborg har man lyckats vända trenden sedan trängselskatt infördes vid årsskiftet. Restiderna är nu i snitt 17 procent lägre under rusningstid. Det är en 2,7 procentenheter mindre än förra året.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro